Читај ми!

Годишњица рата – и Украјина и Русија одлучне да победе; Кина објавила предлог, НАТО и ЕУ резервисани

Годину дана од почетка рата у Украјини. Русија појачава нападе дуж целе линије фронта на истоку земље. Најтеже је и даље око Бахмута и Угледара. Украјински председник Володимир Зеленски поручује да ће ово бити година победе Украјине. Заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев, са друге стране, тврди да ће победа Русије бити достигнута. Чланице ЕУ усвојиле десети пакет санкција Русији. Кина објавила предлог од 12 тачака за Украјину. НАТО и ЕУ резервисани према кинеском документу. Пољска испоручила прве тенкове типа "леопард" Кијеву. И Шведска и Канада најавиле да шаље "леопарде" Украјини. САД увеле нове санкције за 50 највиших руских званичника.

Годишњица рата – и Украјина и Русија одлучне да победе; Кина објавила предлог, НАТО и ЕУ резервисани Годишњица рата – и Украјина и Русија одлучне да победе; Кина објавила предлог, НАТО и ЕУ резервисани

Русија појачава нападе дуж целе линије фронта на истоку Украјине. Руска војска је гранатирала места у Херсонској и Запорошкој области, а украјинске снаге гађале су Доњецк и Горловку. Најтеже је и даље око Бахмута и Угледара.

Кијев је саопштио да Русија појачава нападе на фронту са намером да исцрпи украјинске снаге.

УН су изгласале резолуцију којом позивају Русију да се повуче из Украјине.  

Са друге стране, председник Русије Владимир Путин рекао је да ће Русија распоредити своју нову интерконтиненталну балистичку ракету "сармат", названу "сатана 2", као и да ће увести у арсенал хиперсоничне ракете и нове нуклеарне подморнице.

Кина је спремила мировни план који ће представити председник Си Ђинпинг. Зеленски каже да га није видео, али је спреман за састанак с кинеским представницима.  

Амерички председник Џозеф Бајден састаје се данас путем видео-линка са лидерима Г7 и украјинским колегом Володимиром Зеленским. Током састанка ће објавити нови пакет санкција Русији.

Иначе, током јучерашњег састанка, земље Европске уније нису успеле да се договоре о новом сету санкција Русији.

Према подацима које је објавио Високи комесаријат Организације уједињених нација за људска права (УНХЦР) током годину дана сукоба, на обе стране погинуло је најмање 8.006 цивила, а рањено је више од 13.287.

Наводе и да је због рата расељено 14 милиона људи, а да је потребно обезбедити хуманитарну помоћ за скоро 18 милиона људи.

Према наводима УНХЦР-а, око 7,7 милиона избеглица из Украјине, која броји 44 милиона становника, расељено је у земље широм Европе.  

петак, 26. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару