Читај ми!

Горњи и доњи дом руског парламента изгласали суспензију новог СТАРТ-а; Бајден: Путин је направио грешку

Рат у Украјини – 364. дан. Локални званичници: Ракетни напад на Харков, две особе погинуле. Горњи и доњи дом руског парламента потврдили суспензију споразума о стратешком офанзивном наоружању СТАРТ. Џо Бајден поручује да је Владимир Путин тим кораком начинио грешку. Уједињене нације упозориле су да Русија и САД хитно морају да наставе дијалог о нуклеарном наоружању. Пред судом у Русији први случај против украјинског војника.

Три дана уочи годишњице почетка рата у Украјини, председници Русије и Сједињених Америчких Држава изнели су опречне ставове о томе ко је сукоб започео, ко је војно моћнији, као и ко ће победити.

Руски председник Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини изјавио је да ће Москва "корак по корак, доследно и пажљиво" решавати задатке који су пред њом када је реч о "специјалној војној операцији" у Украјини. 

Амерички председник Џозеф Бајден, међутим, из Варшаве оптужио је Русију да је у Украјини починила "ратне и злочине против човечности", истичући да ће Москва због тога бити кажњена. 

Путин је, такође, саопштио и да Русија суспендује учешће у споразуму о стратешком офанзивном наоружању СТАРТ, који су Вашингтон и Москва потписали 2010. године. Заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев поручио је да је таква одлука одговор на политику Вашингтона.

Руско Министарство спољних послова, истовремено, саопштило је да ће Русија ће наставити да поштује стратешка офанзивна ограничења, упркос суспензији споразума СТАРТ. Уједињене нације, међутим, навеле су да Русија и САД морају хитно морају да наставе дијалог о нуклеарном наоружању.

Реагујући на потез Русије, са друге стране, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је таква одлука учинила свет "опаснијим местом". И Велика Британија и Француска позвале су Москву да преиспита одлуку о нуклеарном наоружању. 

Украјински председник Володимир Зеленски, у међувремену, разговарао је са италијанском премијерком Ђорђом Мелони, која је обећала наставак војне помоћи Италије Украјини, истичући да испорука италијанских борбених авиона Кијеву "није на столу".  

За то време, водећи кинески дипломата Ванг Ји изјавио је у Москви да су односи Кине и Русије "чврсти као камен", способни да издрже сваки тест у међународној политичкој арени. Волстрит џурнал, позивајући се на добро обавештене изворе, такође, објавио је да кинески председник Си Ђинпинг планира да се у наредним месецима састане са Владимиром Путином у Москви.

петак, 26. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару