Читај ми!

Бајден: Бранићемо сваки инч територије НАТО-а, Русија никада неће победити

Председник САД Џозеф Бајден поручио је у Варшави да је НАТО уједињен више него икада раније и да подршка Украјини неће бити уздрмана. Бранићемо сваки инч територије НАТО-а, напад на једну чланицу, напад је на све, поручио је председник САД и најавио да ће амерички партнери увести још санкција Москви ове недеље.

Кијев се држи снажно, а подршка Украјини неће бити уздрмана, поручио је Џозеф Бајден, који се у Варшави састао са пољским председником Анджејом Дудом, пошто је јуче изненада посетио Кијев.

У обраћању испред Краљевског замка у Варшави, Бајден је рекао да се пре годину дана свет припремао за пад Кијева. "Могу да известим: Кијев се држи снажно, поносно, и најважније, слободно", истакао је председник САД.

"Када је председник Путин наредио својим тенковима да уђу у Украјину, мислио је да ће нас срушити. Погрешио је", истакао је Бајден. 

Путин je, каже, мислио да ће се НАТО поделити, али "Алијанса је уједињена више него икада раније".

Председник САД је рекао да се не може удовољавати апетитима аутократа, већ да им се мора супроставити. "Украјина никада неће бити победа за Русију, никада", поручио је Бајден.

"Злочини ће бити кажњени"

Оптужио је Москву да је "починила зверства према украјинском народу" и да ће злочини против човечности и ратни злочини бити кажњени.

"Овај рат није неопходан. То је трагедија. Председник Путин је изабрао овај рат. Сваки дан рата је његов избор. Могао је једном речју да оконча рат. То је једноставно. Ако Русија престане да напада Украјину, то би окончало рат. Ако би Украјина престала да се брани од Русије, то би био крај Украјине. Зато се заједно трудимо да Украјина може да се одбрани", рекао је Бајден. 

Запад не кује заверу да нападе Русију, напоменуо је Бајден и најавио да ће амерички партнери увести још санкција Москви ове недеље.

"Нека нико не сумња, напад на једног члана НАТО-а, напад је на све" 

"Бранићемо сваки инч територије НАТО-а", поручио је председник САД. 

Најавио је да ће САД бити домаћин самита земаља НАТО-а следеће године. "Нека нико не сумња, америчка посвећеност НАТО-у и Члан 5 су чврсти као стена", рекао је Бајден позивајући се на начело Алијансе да је напад на једног члана напад на све.

"Свака чланица НАТО-а то зна. И Русија то зна: напад на једног, напад је на све", поручио је Бајден.

"Подршка ЕУ без преседана" 

Бајден истиче да је ЕУ обезбедила подршку за Украјину без преседана.

"Путин је покушао да изгладњује свет и да погорша глобалну кризу са храном, али су уместо тога САД и Г7 одговориле и обавезале се да ће се суочити са кризом и повећати глобално снабдевање храном", рекао је Бајден.

Каже да његова супруга путује широм Африке, како би подигла свест о том питању.

На крају посете Варшави, Бајден ће се састати са лидерима такозване "букурештанске деветорке", коју чине источноевропске чланице НАТО-а, а састанку ће присуствовати и генерални секретар савеза Јенс Столтенберг.

петак, 26. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару