Читај ми!

Путин: Чинили смо све да се проблем у Украјини реши мирним путем, Запад имао другачији сценарио

Председник Русије Владимир Путин у обраћању Федералној скупштини изјавио је да је Москва учинила све да се проблем у Украјини реши мирним путем, али да је Запад имао другачији сценарио.

Владимир Путин је рекао да Русија није у рату са народом Украјине, те да су они сами постали таоци кијевског режима.

"Садашњи украјински режим не служи националним интересима, већ интересима трећих земаља, а да Запад користи Украјину и као оружје против Русије и као полигон за обуку", рекао је Путин.

Истиче да одговорност за распламсавање украјинског конфликта лежи на западним лидерима и данашњим властима у Кијеву и наводи да је Русија чинила све да се проблем у Украјини реши мирним путем.

"Учинили смо све што је било могуће, заиста све што је било могуће, да решимо овај проблем у Украјини мирним путем. Били смо стрпљиви, преговарали смо о мирном изласку из овог тешког сукоба, али се спремао потпуно другачији сценарио иза наших леђа. Кијев је имао разговоре са Западом о набавци оружја пре почетка војне операције у Украјини. Они су започели рат, а ми користимо силу да бисмо га зауставили", рекао је Путин током свог обраћања.

Према његовим речима, Запад жели глобални сукоб и стратешки пораз Русије, а режим у Кијеву служи интересима трећих земаља.

"Елите Запада не крију своје циљеве, нанети Русији, како кажу, ово је директан говор, стратешки пораз... То значи да са нама за свагда окончају, односно намеравају да локални сукоб у Украјини претворе у фазу глобалне конфронтације", рекао је руски председник.

Према његовим речима, онима који су у фебруару 2022. године планирали напад на Донбас, следећи циљ је био Крим.

"Ми смо то знали и разумели. Корак по корак ћемо пажљиво и доследно решавати задатак", рекао је руски председник.

Поручио је да ће Москва реаговати на одговарајући начин на планове да се локални сукоб у Украјини претвори у глобалну конфронтацију.

"Русија обуставља учешће у споразуму СТАРТ"

Руски председник је у обраћању Федераној скупштини саопштио да је потписао указ о стављању нових копнених стратешких ракетних система у стање приправности.

Путин је у обраћању рекао и да Русија обуставља учешће у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања.

"Москва не излази већ обуставља учешће у споразуму о стратешком офанзивном наоружању – СТАРТ", саопштио је руски председник, истакавши да Русија, пре него што се врати разговору о овом споразуму, мора да зна како да узме у обзир арсенале Француске и Велике Британије, тј. целог НАТО-а.

Он је у обраћању Федераној скупштини рекао да Сједињене Америчке Државе, преко НАТО-а, постављају ултиматум Москви о новом СТАРТ уговору и да Вашингтон захтева испуњење свих тачака, док он сам планира да се "понаша како хоће".

"Почетком фебруара НАТО је тражио да се вратимо уговору о неширењу стратешког наоружања, укључујући и инспекције објеката. То је позориште апсурда. Знамо да је Запад помогао кијевском режиму у нападу на објекте на територији Руске Федерације. И желе у исто време да прегледају наше објекте?", саопштио је Путин.

Рекао је да "САД и НАТО директно поручују да је њихов циљ да нанесу стратешки пораз Русији", а да истовремено траже од Москве повратак уговору о неширењу стратешког наоружања СТАРТ, укључујући и инспекцију објеката.

Истакао је и да Вашингтон намерава да тестира нуклеарно оружје и да постоје такве информације.

Руско министарство одбране и Росатом требало би да буду спремни да тестирају нуклеарно оружје ако то прво ураде Сједињене Државе, саопштио је руски председник.

"У овој ситуацији, Министарство одбране Русије и Росатом морају да обезбеде спремност за тестирање руског нуклеарног оружја. Наравно, ми нећемо бити први који ће то урадити, али ако САД изврше тест, онда ћемо и ми", рекао је Путин.

"Запад има циљ да натера грађане Русије да пате"

Говорећи о санкцијама Запада, наводи да су оне биле средство које има циљ да натера грађане Русије да пате.

"Међутим, то нису успели. Економске власти су сачувале стабилност привреде, спречиле дефицит и колапс финансијског система", оцењује Путин.

Према његовим речима, иницијатори санкција кажњавају сами себе, изазивају раст цена у својим државама и за то оптужују Русе.

Путин истиче да Русија има сва финансијска средства која су јој потребна да гарантује своју националну безбедност и развој упркос западним економским санкцијама.

"Русији не треба да узима зајмове у иностранству, да се клања, моли за новац, а затим да дуго преговара колико и под којим условима да их враћа", истакао је Путин.

У великом говору пред два дома руског парламента, Путин је рекао да су руске фирме обновиле своје ланце снабдевања и да Москва ради са другим земљама на изградњи нових система плаћања и финансијске стабилности.

Указује и да је стратешки задатак Русије да привреду подигне до нових граница.

"Од тога зависи наш будући живот", истакао је председник Русије.

субота, 27. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару