Читај ми!

Столтенберг: Свет опасније место због руског напуштања СТАРТ-а; ЕУ позива да се обезбеди муниција за Кијев

Рат у Украјини – 363. дан. Борбе се воде на истоку земље. Руски председник Владимир Путин саопштио је да Москва суспендује учешће у споразуму о стратешком офанзивном наоружању СТАРТ. Заменик председника Савета за безбедност Русије Дмитриј Медведев тврди да је одлука одговор на политику Вашингтона. Са друге стране, генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг сматра да је руска одлука учинила свет "опаснијим местом". УН: Русија и САД хитно морају да наставе дијалог о нуклеарном наоружању. Лондон и Париз позвали Москву да преиспита суспензију споразума. ЕУ апеловала на чланице да обезбеде више муниције за Кијев.

Уочи годишњице рата у Украјини, амерички председник Џозеф Бајден боравио је у ненајaвљеној посети Кијеву, и том приликом се састао украјинским председником Володимиром Зеленским.

Бајден је посету окарактерисао као непоколебљиву посвећеност украјинској демократији, суверенитету и територијалном интегритету, обећавши нову војну помоћ земљи вредну око 500 милиона долара.

Зеленски, коментаришућу први долазак председника САД у Кијев од почетка рата, истакао је да ће се резултат те посете "дефинитивно осетити на фронту: кроз јачање украјинских војника и ослобађања њихових територија".

Са друге стране, заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев саопштио је да је Бајден добио безбедносне гаранције пре ненајављене посете Кијеву, али није прецизирао ко је с руске стране дао те гаранције.

Саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен изјавио је да је Вашингтон, "како би се избегао конфликт", био у контакту са Москвом непосредно пре Бајденове посете Украјини. До последњег тренутка, међутим, посета америчког председника држана је у строгој тајности.  

О Бајденовој посети Кијеву огласила се и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, која је изјавила да не треба заборавити "судбину свих претходних америчких пројеката", наводећи пример бившег грузијског председника Михаила Сакашвилија, који је осуђен за злоупотребу положаја током обављања функције.

Пентагон је, у међувремену, потврдио да ће Кијеву послати нови пакет војне помоћи, у оквиру којег ће бити обезбеђена муниција за ракетне системе ХИМАРС и противоклопне системе "џавелин". И Немачка је најавила да ће до краја марта послати 20 борбених возила "мардет" Украјини.

субота, 27. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару