Читај ми!

Напад дроновима у Дњепропетровској области; Русија спремна за преговоре без предуслова

Рат у Украјини 353. дан. Русија у офанзиви - ракетни удари на енергетске објекте широм Украјине. Жестоки сукоби око Бахмута и Запорожја. Присталице Украјине у Уједињеним нацијама ће предложити резолуцију у којој се наглашава потреба за миром који гарантује украјински "суверенитет, независност, недељивост и територијални интегритет". Русија спремна за преговоре, али без предуслова, каже заменик шефа руске дипломатије Сергеј Вершињин.

Сирене за ваздушну опасност јутрос су се чуле у украјинским областима Повлтава, Суми и Харков. Два енергетска постројења у области Дњепропетровск су уништена, саопштио је гувернер ове области Серхеј Лисак на Телеграму.

Украјинска ПВО саопштила је да је током претходне ноћи оборила 20 иранских камиказе дронова Шахид. 

Заеник руског министра спољних послова Сергеј Вершињин рекао је да је Русија спремна за разговоре са Украјином, али без предуслова.   

Русија је током јучерашњег дана покренула нови талас ракетних удара на енергетску инфраструктуру широм Украјине, који су изазвали губитак електричне енергије у милионима домаћинстава, тврди Кијев.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да су руске снаге лансирале најмање 70 ракета у још једном једном масовном нападу, објављено је у видео-поруци на Телеграму.

"Неколико руских пројектила прошло је кроз ваздушни простор Молдавије и Румуније. Ове ракете су изазов за НАТО и колективну безбедност. Ово је терор који се може и мора зауставити", додао је Зеленски.

Власти Молдавије потврдиле су наводе Украјине - да су руске ракете прелетеле ваздушни простор те земље. Румунија, с друге стране, наводи да је руски пројектил пролетео 35 километара од њене границе. 

Руска војска у Херсонској области одбила је искрцавање украјинске војске на леву обалу Дњепра, саопштило је у Министарство одбране Русије.

Украјински председник Володимир Зеленски у Бриселу тражио од ЕУ помоћ у модерном оружју, тражи авионе, артиљерију и ракете.

Министарство одбране Немачке саопштило је да слање борбених авиона у Украјину тренутно није питање за Берлин. Француски председник Емануел Макрон рекао да не искључује слање борбених авиона у Украјину у неком тренутку, али да то није приоритет. Пољски премијер, Матеуш Моравјецки изјавио је да одлуку о испоруци борбених авиона Украјини мора донети НАТО. 

Захтев Кијева да руски и белоруски спортисти буду избачени са Олимпијских игара 2024. године. 

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да иницијатива европских земаља да се спортистима који представљају Русију и Белорусију забрани приступ свим међународним спортским турнирима представља очигледно кршење закона. 

Председник Међународног олимпијског комитета позвао је Украјину да одустане од претњи бојкотом и предложио да се руски и белоруски спортисти, такмиче као неутралци.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару