Читај ми!

Зеленски: Неке европске земље спремне да нам пошаљу авионе; Путин: Русија није започела непријатељства у Украјини

Рат у Украјини 351. дан. Украјински председник Володимир Зеленски, после Лондона и Париза, присуствовао је самиту лидера ЕУ у Бриселу, где се обратио и Европском парламенту. Објава на блогу америчког новинара, који тврди да иза експлозија на Северном току стоје САД, требало би да постане основа за међународну истрагу, поручује Москва.

Председник Украјине Володимир Зеленски је на европској турнеји, током које од европских савезника тражи додатну војну помоћ и испоруке савременог наоружања и муниције.

Зеленски је јуче боравио у Лондону, где се састао са премијером Ришијем Сунаком, као и са краљем Чарлсом Трећим. Обратио се и Британском парламенту, захваливши на досадашњој помоћи.

Једна од главних тема разговора Зеленског и Сунака било је обезбеђивање напредних, борбених авиона Кијеву. Тим поводом из Лондона је поручено да је први корак који би могао да води ка обезбеђивању авиона – обука украјинских пилота за управљање НАТО авионима на пролеће.

Зеленски је са Сунаком обишао и украјинске војнике, који се налазе на обуци за управљање тенковима "челенџер 2".

У склопу европске турнеје, Зеленски је отишао и у Париз, на вечеру "иза затворених врата" са председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом.

И Макрон и Шолц су поручили да се наставља подршка Украјини у рату против Русије, а немачки канцелар је нагласио и да је Украјини место у европској породици. 

Очекује се да ће украјински председник данас отпутовати у Брисел на Самит лидера земаља чланица ЕУ, од којих ће затражити више оружја за борбу против Русије и убрзано напредовање Кијева у процесу придруживања ЕУ, потврдио је један високи украјински званичник, преноси Ројтерс.

У међувремену, немачки министар одбране Борис Писторијус изјавио је да би западни партнери прву туру борбених тенкова "леопард 2" могли да испоруче Украјини у прва три или четири месеца ове године.

И премијер Португалије Антонио Коста изјавио је да је почела поправка неколико португалских тенкова "Леопард 2", те да ће три таква тенка следећег месеца бити послата у Кијев.

Поводом најновијих активности Кијева на обезбеђивању додатног наоружања са Запада, Москва упозорава да ће све оружје које буде испоручено Украјини бити и уништено.

Руска амбасада у Лондону упозорила је британске власти да не шаљу борбене авионе у Украјину, истичући да би такав потез имао "војне и политичке последице по европски континент и цео свет", преноси Тас.

Јучерашњи дан обележиле су нове тензије на релацији Москва–Вашингтон, након што је награђивани амерички новинар објавио тврдње да су експлозивне направе испод руског гасовода Северни ток 2, у јуну прошле године, поставили рониоци америчке морнарице, по налогу председника САД Џозефа Бајдена.

Москва је позвала САД да се изјасне о својој улози у овој експлозији, док Вашингтон демантује ове наводе, истичући да је реч о потпуној лажи.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару