Читај ми!

Москва: Руске снаге преузеле контролу над Николајевком; Гутерес: Смањују се изгледи за мир у Украјини

Рат у Укрaјини – 348. дан. Москва: Руске снаге преузеле контролу над Николајевком. Први "леопард" из Канаде стигао у Пољску. Изгледи за постизање мира у Украјини опадају, док вероватноћа даље ескалације сукоба расте, упозорио је генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Ситуација дуж линије фронта на истоку Украјине је све тежа. Руске снаге су у офанзиви у областима Купјанска, Лимана, Бахмута, Авдијевке. Украјински званичници кажу да су Руси појачали нападе одмах после самита Украјина–Европска унија, на којем им је обећана додатна војна помоћ.

Председник Украјине Володимир Зеленски у свом редовном обраћању истакао је да руске трупе појачавају притисак и да се жестоке борбе воде у Доњецкој области.

Русија, како је рекао, врши појачан притисак како би "надокнадила своје прошлогодишње поразе".

Чини се да притисак на фронту захетева и кадровско прегруписавање у Кијеву. Досадашњи министар одбране Олексиј Резњиков прелази у ресор стратешке индустрије, док на његово место долази шеф војне обавештајне службе (ГУР) Кирило Буданов. 

Руске снаге су опколиле Бахмут. Украјинци поручују да се неће предати, борци приватне групе "Вагнер" тврде да се борбе воде за сваку зграду и улицу. Две руске ракете погодиле су центар Харкова.

Из Канаде је пут Кијева кренуо први од четири тенка "леопард 2". Шеф украјинске дипломатије каже да је све више савезника спремно да им уступи тешко наоружање.

Руско министарство одбране тврди да се Украјина спрема за провокације у Краматорску. План им је да гађају болнице и амбуланте, а затим окриве руске снаге за напад на цивиле и ратне злочине. Москва реагује и на изјаву шефа дипломатије ЕУ Жозепа Бореља да Брисел помаже Украјини на све начине, али да није учесница у сукобу и да ће тако и остати.

"Имам велике сумње поводом адекватности 'баштована Бореља'. Војска земаља-чланица Европске уније одавно је послата у Украјину у виду инструктора, специјалних служби, плаћеника. Њихово слање почело је много пре 2022. године", каже портпаролка Министaрства спољних послова Русије", Марија Захарова.

Немачки канцелар Олаф Шолц каже да се Зеленски сложио да оружје дугог домета које испоручује Запад неће бити коришћено за напад на руску територију.

Бивши израелски премијер Нафтали Бенет, открива да му је Путин обећао да неће убити Зеленског, који се тада скривао у бункеру. На столу је, каже, било 17 нацрта споразума, али Запад није желео да преговара са Владимиром Путином.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару