Читај ми!

Француска шаље Кијеву још 12 хаубица "цезар"; Столтенберг: Рат у Украјини није само европска криза

Рат у Украјини – 342. дан. Интензивне борбе за Павливку и Угледар. Кијев тражи од Париза борбене авионе, Француска обећава још хаубица "цезар". Украјински шеф дипломатије каже да Кијев у првом таласу испорука очекује да ће добити 120 до 140 тенкова. Сергеј Лавров понавља да је НАТО већ дуже време умешан у хибридни рат против Русије. Столтенберг: Рат у Украјини није само европска криза.

Ситуација на фронту посебно је тешка у Доњецкој области и јужним правцима, које су, како саопштава Кијев, под сталним руским јуришима. У стратешки важном граду Николајеву, боравили су украјински председник Володимир Зеленски и премијерка Данске, која ће Кијеву донирати 19 хаубица.

"Разговарали смо о ситуацији на југу Украјине, последицама руских ракетних и беспилотних напада. Посебно смо размотрили стање енергетске инфраструктуре и темпо обнове", навео је Зеленски.

Руске снаге саопштиле су да постепено напредују на фронту у источној Украјини. Проруске власти у Доњецкој области тврде да су њихове снаге обезбедиле упориште у рударском граду Угледару.

Са друге стране, генералштаб украјинске војске саопштио је да су руске трупе извеле три ракетна удара у последња 24 сата, а да је мета једног од њих био Харков.

Како истиче, успешно је одбијен напад на Угледар и Благодатно, село северно од Бахмута.

О томе шта се дешавало пре почетка рата у Украјини и Путиновим наводним претњама ракетним ударом, говорио је бивши британски премијер.

"У једном тренутку ми је запретио и рекао: 'Борисе, не желим да те повредим, али с пројектилом би то трајало само минут или нешто слично.' Весело", изјавио је Борис Џонсон.

Кремљ оштро демантује. "Није било претњи ракетним ударима. То је лаж. Питање је с којим је циљем изабрао такву верзију. Или је несвесна, јер можда није разумео о чему је говорио председник Путин", одговара портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Иако је било најава да би британски "челенџери" до краја марта могли да се испоруче Украјини, Бен Волас, министар одбране Уједињеног Краљевства, рекао је да ће тенкови које је Лондон обећао Кијеву бити на линији фронта пре лета, не дајући тачан датум. 

Посебну пажњу одржавању дијалога Вашингтона и Москве жели да посвети нова америчка амбасадорка у Русији.

Пошто је Лин Трејси предала акредитиве, поруку да није добородошла "пренели" су јој окупљени на протесту испред зграде Министарства спољних послова у Москви.

субота, 27. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару