Читај ми!

"Леопарди" и "абрамси“ за рођендан Зеленском; Захарова: Немачка умешана у унапред планирани рат против Русије

Рат у Украјини – 336. дан. Украјинска војска потврдила је да су се њене трупе повукле из Соледара. Берлин званично потврдио да шаље "леопарде 2" Кијеву, као и да ће дозволити и другим земљама да ураде исто. Москва одговара да је та одлука потврда умешаности Немачке у "унапред планирани рат против Русије". Председник САД Џо Бајден потврдио да ће САД послати 31 тенк "абрамс“ у Украјину. Председник Украјине Володимир Зеленски увео је санкције једном од најбогатијих украјинских бизнисмена и деветорици високорангираних свештеника повезаних са Руском православном црквом.

Одлука Берлина коју су сви савезници Кијева у Европи очекивали, према писању "Шпигела" коначно је стигла. Наводи се да је немачки канцелар Олаф Шолц одлучио да пошаље тенкове "леопард 2" у Украјину и дозволи другим земљама као што је Пољска да то исто учине.

У објави се наводи да је немачка спремана да пошаље батерију, у којој би требало да буде 14 "леопарда".

Берлин је нешто раније примио захтев Варшаве да јој одобри реекспорт "леопарда 2" у Украјину.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истиче да чланице Алијансе не треба да шаљу само одбрамбено оружје већ и оно које ће Кијеву омогућити да поврати изгубљене територије.

Кремљ упозорава да је слање тенкова Украјини уплитање НАТО-а у сукоб и да би то трајно обележило односе Русије и Немачке.

"Наши односи су на најнижој тачки, нема садржајног дијалога ни са Немачком ни са другим земљама Европске уније и НАТО-а. Испоруке тенкова 'леопард' не обећавају ништа добро односима Русије и Немачке. Трајно ће их обележити", рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Чини се да Вашингтон одустаје од свог противљења слања борбених тенкова "М1 абрамс" Кијеву, а најава промене курса могла би доћи већ ове недеље, рекла су два неименована америчка званичника Ројтерсу.

Новоименовани командант групе здружених снага за зону "специјалне војне операције" Валериј Герасимов у првом јавном обраћању рекао је да је нова руска војна реформа одговор на могућност ширења НАТО-а као и "колективном Западу" на коришћење Украјине у хибридном рату против Русије.

"Владимир Путин је средином јануара одобрио војну реформу и она се може прилагођавати тако да буде одговор на претње руској безбедности", рекао је Герасимов за портал Аргумети и факти.

У Украјини борба и са корупцијом. Власти у Кијеву смениле су начелнике Дњепропетровске, Запорошке, Кијевске, Сумске и Херсонске области.

Међу смењеним политичарима су и заменик министра одбране Вјачеслав Шаповалов и заменик шефа председничког кабинета Кирило Тимошенко.

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да је Кијев предложио Минску пакт о ненападању.

недеља, 28. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару