Читај ми!

Рат у Украјини, где су завршили ишчезли "сухоји"

Западни извори тврде, а Бугари демантују да је Софија продала државама чланицама НАТО-а 14 јуришних авиона Су-25, који су, наводно, већ предати Украјинцима. Бугарска тврди да се њихови авиони налазе у бази Безмер код Сливена. Непозната је и коначна судбина четири македонска "сухоја". Украјини је испоручено 18 борбених авиона и 40 хеликоптера.

Рат у Украјини, где су завршили ишчезли "сухоји" Рат у Украјини, где су завршили ишчезли "сухоји"

Потрага за борбеним авионима које би Украјинци могли да користе у рату против Русије довела је планере НАТО-а до напуштене стајанке аеродрома у Скопљу и базе Безмер, где су се налазили напуштени и ремонтовани борбени авиони "сухој" Су-25.

Македонски "сухоји" су 18 година трунули на бетонској стајанци аеродрома Петровец, све док прошлог августа није објављено да су враћени Украјини, од које су, у јеку албанске побуне 2001. године, купљени.

Македонско министарство одбране никада није демантовало, али ни потврдило ову информацију, али су четири "сухоја" једноставно ишчезла са стајанке, што је протумачено као јасан доказ да су враћени Украјини како би били кориштени као извор резервних делова за авиони који се користе у акцијама против Руса.

Четири македонска "сухоја" само су део ескадриле од 18 ових летелица, које су последњих месеци испоручени Украјини. "Блумберг" тврди да је властима у Кијеву допремљено укупно 18 авиона, па су све очи одмах упрте у Софију, која у наоружању има 14 јуришника овог типа.

Где су бугарски "сухоји"

"Немам такву информацију. Жао мије, али први пут то чујем", рекао је бугарски министар спољних послова Николај Милков.

Бивши командант ратног ваздухопловства те државе, генерал Константин Попов је, готово истовремено, објаснио да су "сви авиони Су-25 на располагању и налазе се у бази Безмер".

Попов, међутим, није искључио могућност да су Украјинцима предати бугарски "сухоји" који су продати приватним компанијама приликом реорганизације оружаних снага 2004. године, до када су Бугари имали 23 летелице Су-25.

Број авиона тог типа је, касније, смањен на 14, од којих је осам, после силних перипетија због међународних санкција и финансијских проблема, модернизовано у Белорусији.

На тај начин, животни век бугарских летелица продужен је за још 800 сати лета, а на авионе је уграђена напредна навигациона и комуникациона опрема, "хедс ап" дисплеј, те уређаји који омогућавају употребу новог наоружања. Модернизовани су авиони серијских бројева "240", "246", "249", "252", "253" и "254", као и двоседи "002" и "095".

Од октобра прошле године, бугарски "сухоји" су приземљени због удеса једног од ових авиона.

Најновије у серији спекупација о набавци борбених авиона совјетске производње за потребе украјинских оружаних снага покренут је пошто су бројни медији, последњих месеци, објавили да је Украјинцима испоручено још 14 "сухоја".

Македонски "сухоји" - сад их видиш, сад их не видиш

Сајт Балкан инсајт је објавио сателитске фотографије аеродрома у Скопљу, са чије су стајанке ишчезла четири "сухоја", готово у исто време када је Северна Македонија украјинској војсци поклонила 31 тенк Т-72, који су, попут авиона и хеликоптера, купљени од Украјинаца током конфликта 2001. године.

За разлику од "сухоја", македонско министарство одбране потврдило је да су тенкови послати у Украјину.

Бугарска, пак, војну помоћ Украјини држи под велом тајне, махом због чињенице да је такву акцију тамошњи парламент, псоле бурне расправе, одобрио тек крајем прошле године.

Западни извори наводе да је у Украјину, од лета прошле године, стигло укупно 18 "сухој", те 40 различитих хеликоптера.

Паралелно са спекулацијама о испоруци авиона Украјини, бугарски парламент је одобрио куповину укупно 16 авиона Ф-16, којима ће бити замењено 16 авиона Миг-29.

Од тог броја "мигова", свега шест је оперативно, тврде бугарски пилоти, али је су се председници Пољске и Бугарске, Анджеј Дуда и Румен Радев договорили о формирању радне групе која ће дефинисати услове модернизације "мигова 29". Током јесени, руске компаније су Бугарима испоручиле контингент резервних делова.

Бугарски "мигови" су, попут "сухоја", у неколико наврата били предмет преговора челника Бугарске и НАТО, при чему су лидери Алијансе понудили Софији да авиони других држава чланица патролирају бугарским ваздушним простором, док не Американци не испоруче прве летелице Ф-16.

Тренутно, у Бугарској се налази шест шпанских "јурофајтера". Пре њих патроле над Бугарском водили су холандски и амерички авиони Ф-35.

Потрага за авионима

Сагу о јурњави за половним "миговима" покренуо је пре десетак дана шеф ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ, обзнањујући план Брисела да Украјини обезбеди борбене авионе из арсенала чланица Уније, које су некада биле део Варшавског пакта.

Све очи су, истог трена, упрте у Румунију, Бугарску, Словачку и Пољску, које нешто више од три деценије од распада овог војно-политичког савеза и даље у наоружању имају неке од верзија авиона "миг-29" и јуришних "су-25".

Суштину ове идеје представља претпоставка да, с обзиром на развој рата у Украјини, властима у Кијеву ваља доставити авионе којима би тамошњи пилоти могли управљати без додатне обуке и, самим тим, одмах улетети у борбу.

Европски званичници су рачунали на десет словачких, 23 пољска и 16 бугарских авиона "миг-29", иако су све те државе у процесу замене тих летелица новијим, западним моделима.

Иако је Борељов план о брзој испоруци "мигова" Украјини пропао, амерички државни секретар Ентони Блинкен није одустао од ове идеје, нудећи авионе Ф-16 у замену за "авионе на којима би Украјинци могли да лете".

Помињане су и Румунија и Мађарска, које су у прошлости, у наоружању имале ове авионе, па су се разбуктавањем сукоба у Украјини, појавиле спекулације да би у складиштима, могле имати још по неки од ових авиона.

Мађарска је преосталих 19 "мигова-29" још пре пар година за десет милиона долара, безуспешно покушала да распрода у комплету са још 20 резервних мотора, око 300 резервних делова и муницијом. Авиони, који су последњи пут летели 2010. године, су описани као расходовани и неподесни за летење.

недеља, 28. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару