Читај ми!

Путин: Настојаћемо да што пре окончамо рат; Зеленски на повратку из САД разговарао са Дудом

Рат у Украјини – 302. дан. Володимир Зеленски завршио је посету Вашингтону, свј први службени пут од почетка рата. Помоћ Украјини није доброчинство већ инвестиција у демократију, рекао је Зеленски у Конгресу. Амерички државни секретар најављује нови пакет војне помоћи Кијеву, који ће укључивати трансфер ПВО система "патриот". Владимир Путин поручује да ће Русија настојати да што пре оконча сукоб у Украјини. Путин је нагласио да се сви сукоби завршавају преговорима и поручио Украјини да што пре то схвати то боље.

Широм Украјине поново су се чуле сирене за ваздушну опасност. Тас преноси украјински лист Клименко тајм, који јавља да су се експлозије одјекнуле у Очакову, Кривом Рогу и у Николајевском и Дњепропетровском региону. 

Украјински председник Володимир Зеленски налази се у Вашингтону, на свом првом службеном путу од почетка рата, 24. фебруара. Зеленски je по доласку рекао да је дошао да захвали америчком народу, председнику САД Џозефу Бајдену и Конгресу на "преко потребној подршци".

"Ту сам и да бисмо наставили сарадњу како бисмо се приближили победи", навео је Зеленски.

Бајден је Зеленском у Белој кући пред новинарима рекао да су две земље уједињене у одбрани од "бруталног рата који води Владимир Путин".

Уочи доласка украјинског председника, амерички државни секретар Ентони Блинкен најавио да ће додатну пакет војне помоћи Кијеву вредан 1,85 милијарди долара, коју укључује трансфер система противваздушне одбране "патриот".

С друге стране, руски председник Владимир Путин шаље оштру поруку Украјини и њеним западним савезницима.

"Оно што се тренутно дешава у Украјини јесте општа трагедија, али то није резултат политике Русије већ трећих страна", каже Путин, истичући да сукоб није могао да се избегне.

Наглашава да ће руска интерконтинентална балистичка ракета "сармат", способна за извођење нуклеарних удара против Америке, ускоро бити спремна за распоређивање. 

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу тврди да су украјинске снаге претрпеле огромне губитке и да је велики део њеног наоружања и војне опреме уништен.

"Руске снаге настављају са уништавањем војних циљева у Украјини, наносећи високопрецизне ударе по војној инфраструктури, што укључује и енергетска постројења. Ланац снабдевања оружјем је прекинут, а војни потенцијал Украјине се постепено урушава", истакао је Шојгу на заседању колегијума руског министарства.

Заменик председника руског Савета безбедности, Дмитриј Медведев састао се у Пекингу с кинеским председником Си Ђинпингом, са којим је разговарао и о кризи у Украјини. Пекинг саопштава да се нада да ће све стране у сукобу показати уздржаност и безбедносне проблеме решити политичким средствима. Две земље јачају сарадњу и у области енергетике.  

недеља, 28. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару