Читај ми!

Одложено доношење одлуке о ограничењу цене гаса; Си-Ен-Ен: Ускоро одлука о слању "патриота"

Рат у Украјини 293. дан. Сирене за узбуну огласиле су се широм Украјине у послеподневним часовима, али до нових удара ипак није дошло. На париској конференцији прикупљено више од милијарду евра енергетске помоћи за Украјину. Минск тестира борбену готовост својих трупа. Високи проруски званичник тврди да Москва контролише више од половине територије Доњецка. Кремљ поручује да Кијев мора да узме у обзир "реалност" рата како би се дошло до мира.

У Украјини се ратује већ 293 дана, а председник Володимир Зеленски позвао је Русију да до Божића повуче своје трупе, преноси Ројтерс.

"Ако Русија повуче своје снаге из Украјине, то ће такође обезбедити поуздан завршетак непријатељстава. Не видим разлог зашто Русија то не би учинила сада, у време Божића", рекао је Зеленски у видео-обраћању на састанку Г7.

Иначе, државе Групе 7 договориле су се да настављају са јачањем војних капацитета у Украјини, са непосредним фокусом на системе противваздушне одбране, саопштило је Министарство спољних послова Велике Британија.

На састанку лидера Г7 поручено је да је "руска неодговорна нуклеарна реторика неприхватљива" и да ће свака употреба хемијског, биолошког или нуклеарног оружја имати тешке последице.

У саопштењу Г7 најављено је и интензивирање "координираних санкција без преседана" према Русији, преноси Тас.

"Ми ћемо одржавати и интензивирати економски притисак на Русију и оне који избегавају и подривају наше рестриктивне мере", наводи се у саопштењу. 

О рестриктивним мерама према Русији говорило се и на састанку министара спољних послова ЕУ, који нису постигли договор о целокупном деветом пакету санкција. Међутим, договорено је да се на листу санкција стави још 200 руских држављана и група.

"Оно што смо за сада одобрили јесу индивидуалне санкције... за око 200 појединаца и група", рекао је представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ, истичући да ће то тешко погодити руски одбрамбени сектор и руску војску, као и политичке вође у влади, Думи, Савету Федерације и у правосуђу.

Премијер Украјине Денис Шмигаљ поручује да је његовој земљи потребна помоћ од милијарду долара за брзу поправку електроенергетске инфраструктуре и враћање електромреже и централизованог система даљинског грејања у нормалан рад. Истиче да је приоритет – преживети зиму. 

С друге стране, Русија тражи да се споразум о извозу украјинских житарица преко Црног мора измени како би се, како је речено, обезбедило више залиха хране за најсиромашније земље света у Африци и Азији.

Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Вершињин каже да Москва види Истанбул као "погодно место" за дипломатске контакте са САД, али још не верује да "Вашингтон има конструктиван приступ потенцијалним разговорима", преноси РИА Новости.

У међувремену, из Ватикана стиже позив Москви и Кијеву на дијалог о окончању сукоба и препоручују се за домаћина преговора.

"Наша жеља је да понудимо простор где би се стране могле састати и започети дијалог без икаквих претходних услова, где ће сами морати да дефинишу модел преговора", рекао је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, преноси Тас.

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару