Читај ми!

ИАЕА: Русија да оконча све акције у украјинским нуклеаркама; Продужен договор о извозу жита из Украјине

Рат у Украјини – 267. дан. Сирене за ваздушну опасност широм Украјине. Украјинске власти оптужују руске трупе за ракетне нападе на Кијев и Одесу. Тврде да су напади усмерени на постројења за производњу гаса. Договор о извозу жита продужен за 120 дана, саопштио је украјински председник Володомир Зеленски. Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да су саопштења Варшаве и Кијева поводом пада пројектила у Пољској имала за циљ да изазову директан сукоб између Русије и НАТО-а. УН поручује да се не назире крај конфликта у Украјини.

Варшава, Вашингтон и НАТО сагласни да нема доказа да је на територију Пољске пала руска ракета, већ украјински одбрамбени пројектили.

Володимир Зеленски истиче да "верује извештајима украјинске војске" и да то не може бити њихова ракета.

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да су Варшава и Кијев желели да изазову сукоб између Русије и НАТО-а. 

Председник Пољске Анджеј Дуда рекао је да изгледа да су ракете које су пале у уторак на територију те земље убивши две особе, "несрећан случај".

Дуда је додао да је веома вероватно да су ракету руске производње користили припадници противваздухопловне одбране Украјине.

Амерички председник Џозеф Бајден рекао је да, према првим резултатима истраге, ракете које су пале на територију Пољске највероватније нису испаљене из Русије.

"Не тврдим ништа док истрага не буде у потпуности готова, али судећи по путањи по којој су се ракете кретале, није вероватно да су испаљене из Русије", навео је Бајден.

Иако је вероватно реч о украјинским пројектилима, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг напомиње да Русија сноси крајњу одговорност пошто, како је рекао, "наставља свој нелегални рат против Украјине".

Са друге стране, Володимир Зеленски остаје при тврдњи да експлозије у Пољској није изазвао украјински пројектил додајући да је своје закључке засновао на извештајима војске у које "не може а да не верује".

Зеленски је додао да се у Кијеву састао са директором Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијамом Бернсом, навевши да су разговарали о ономе што је назвао "руском нуклеарном претњом".

Мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто рекао је у видео-изјави на Фејсбуку да је квар на инфраструктури нафтовода "Дружба" поправљен и да је нафта је потекла према Мађарској.

Од 24. фебруара, када је почела војна операција Русије у Украјини, закључно са 15. новембром, укупно 7.841.359 украјинских избеглица је стигло у европске земље, саопштено је из канцеларије Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице (УНХЦР).

Из Уједињених нација речено је да има разлога за "опрезни оптимизам" у вези са обнављањем јулског споразума о извозу украјинских житарица преко Црног мора који истиче у суботу.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару