Читај ми!

Две залутале ракете пале на Пољску, две особе погинуле; Варшава повећава борбену готовост неких војних јединица

Две ракете пале су на пољску територију, и том приликом се погинуле су две особе, наводе амерички обавештајни извори. Портпарол пољске владе Пјотр Милер каже да се повећава борбена готовост неких војних јединица. Пољски председник Анџеј Дуда сазвао је за сутра састанак Савета за националну безбедност. Москва одбацује медијске наводе да је реч о руским ракетама, додајући да руска војска није дејствовала по циљевима у близини украјинско-пољске границе.

Агенција АП јавила је да је реч о руским пројектилима, позивајући се на изворе америчких обавештајних служби, преноси Ројтерс. Информацију о паду пројектила пренео је и РТ.

У селу Пржеводов на пољској страни границе у поподневним сатима догодила се експлозија.

Ројтерс цитира изворе пољске ватрогасне службе да је двоје људи погинуло у експлозији у Пржеводову.

"Ватрогасци су на лицу места, још није јасно шта се десило", рекао је за Ројтерс Лукаш Куци, дежурни у оближњој ватрогасној станици.

Портпарол пољске владе Пјотр Милер каже да Варшава разматра да ли треба да затражи консултације у складу са чланом четири споразума о војном савезу у оквиру НАТО-а,досајући да је наложено повећаве борбене готовости неких војних јединица.

Састанак амбасадора НАТО на захтев Варшаве 

Према члану 4 Оснивачког уговора НАТО-а, чланице могу покренути било које питање које изазива забринутост, посебно у вези са безбедношћу земље чланице.

У складу са тим, амбасадори НАТО-а састаће се у среду, рекла су Ројтерсу двојица дипломата ЕУ. 

Један од дипломата је навео да ће Алијанса деловати опрезно и да је потрбно време како би се проверио след догађаја. 

Претходно је пољски премијер Матеуш Моравјецки сазвао хитан састанак владиног Комитета за безбедност и одбрану.

Руско Министарство одбране демантовало je медијске тврдње да су руски пројектили погодили пољску територију, описујући то као "намерну провокацију".

"Руска војска није дејствовала по циљевима у близини украјинско-пољске границе. Наводно пронађени остаци пројектила на лицу места немају никакве везе са руским оружјем", додаје се у саопштењу. 

Нешто раније, пољски медији пренели су вест о експлозији у Пржеводову, у покрајини Лублин, која се налази близу границе са Украјином. Према тим извештајима, експлозија се догодила у сушарама за жито и том приликом погинуле су две особе.

Данас се догодио један од најјачих руских ракетних напада на украјинске градове када су нападнути Кијев, Харков, Лавов, Житомир.

недеља, 28. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару