Читај ми!

Техеран: Испоручили смо дронове Москви, али пре рата

Иранске власти признале су да су Москви испоручивале беспилотне летелице, истичући да су послате пре почетка рата у Украјини, где је Русија користила беспилотне летелице за гађање електрана и цивилне инфраструктуре. Наводе Техерана о слању мањег броја дронова, Володимир Зеленски је одбацио уз тврдњу да је само у петак оборено 11 беспилотних летелица.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолахјан рекао је да је "мали број" дронова испоручен Русији неколико месеци пре него што су Руси запчели рат 24. фебруара, преноси Ројтерс.

У до сада најдетаљнијем одговору Ирана, Амирабдолахјан је негирао да Техеран наставља да испоручује беспилотне летелице Москви.

"У овој галами неких земаља са Запада да је Иран обезбедио ракете и беспилотне летелице Русији за рат у Украјини – део с ракетама је потпуно нетачан", рекао је Амирабдолахјан, навела је званична иранска новинска агенција ИРНА.

"Део који се односи на дронове је тачан, ми смо Русији дали 'мали број' беспилотних летелица неколико месеци пре рата у Украјини", рекао је ирански шеф дипломатије.

У видео-обраћању, украјински предсредник Володимир Зеленски је одбацио наводе Техерана, рекавши да је Украјина само у петак оборила 11 беспилотних летелица.

„Ако Иран настави да лаже о очигледном, то значи да ће свет уложити још више напора да истражи 'терористичку сарадњу између руског и иранског режима' и шта Русија плаћа Ирану за такву сарадњу", додао је Зеленски.

Последњих недеља Украјина је пријавила пораст руских напада дроновима на цивилну инфраструктуру, посебно на електране и бране уз употребу беспилотних летелица иранске производње "шахед 136". Русија пориче да су њене снаге користиле иранске беспилотне летелице за напад на Украјину.

Прошлог месеца, два висока иранска званичника и двоје иранских дипломата рекли су Ројтерсу да је Иран обећао да ће Русији обезбедити ракете земља–земља, поред више беспилотних летелица.

Опречне тврдње Техерана и Кијева

Званична новинска агенција ИРНА цитирала је Амирабдолахјана, који је рекао да су се Техеран и Кијев договорили да разговарају о наводима о употреби иранских дронова у Украјини пре две недеље, али се Украјинци нису појавили на договореном састанку.

"Договорили смо се са министром спољних послова Украјине да нам достави документе које имају да је Русија користила иранске беспилотне летелице у Украјини", рекао је Амирабдолахјан, али се украјинска делегација повукла са планираног састанка у последњем тренутку.

У одговору на Фејсбуку, портпарол украјинског министарства спољних послова Олег Николенко рекао је да Амирабдолахјан шири "инсинуације о наводном одбијању украјинске стране" и додао да је "Кијев научен да верује само чињеницама".

Ирански министар спољних послова је поновио да Техеран "не би остао равнодушан" ако би се доказало да је Русија користила иранске беспилотне летелице у рату са Украјином.

Чланице Европске уније прошлог месеца договориле су се о новим санкцијама Ирану због испорука беспилотних летелица Русији, а Британија је увела санкције тројици иранских војних званичника и произвођачу беспилотних летелица због руског напада на цивилне и инфраструктурне циљеве у Украјини.

недеља, 28. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару