Читај ми!

Иступање Русије из споразума о житу поскупљује храну на Западу, шта чека Африку

Вук Вуксановић из Београдског центра за безбедносну политику каже за РТС да Русија иступањем из споразума о извозу житарица из украјинских лука удара на западне престонице, пошто ће одлука да повиси цену прехрамбених производа на Западу. Такође, очекује да ће РУсија остварити поене у Африци, јер им је понудила робу по приступачним ценама, у неким случајевима и донације.

Унилатерално иступање Русије из Споразума о извозу житарица је врло оштар одговор Москве и вид одмазде због удара дроновима на руску Црноморску флоту, као што је уништавање украјинске инфраструктуре и електро-дистрибутивне мреже био одоговор на операцију бомбардовања кримског моста, изјавио је за РТС Вук Вуксановић.

"Русија овим удара на западне престонице, зато што када блокира извоз украјинског жита, тиме ће да повиси цену прехрамбених производа Западу. Тиме ће да оптерети потрошачку корпу западног грађанина, заједно са порастом енергената пред предстојећу зиму. Већ видимо да се тај сценарио припрема као резултат ове руске одлуке", објашњава Вуксановић.

"Москва ће остварити поен у Африци"

Такође, додаје, Москва ће остварити моћан политички поен првенствено у Африци, јер, иако је тачан одговор Запада да нигде није регулисано у уговору где жито мора да се извезе, велики део западне кампање највише је инсистира да Африка највише пати.

"Али када се потписао овај Споразум, управо су западни извори, највише међу њима Њујорк тајмс, говорили да је украјинско жито завршавало на тотално другим локацијама, првенствено на најпросперитетнијим европским и азијским тржиштима, са циљем да се обори цена глобалних прехрамбених производа, а не да је била хуманитарна логика за најугроженија тржишта", објашњава Вуксановић.

Са друге стране, указује на изјаву руског министра пољопривреде да је Русија спремна да уступи робу Африци и другим сиромашним тржиштима по приступачним ценама, чак у неким случајевима и да донира.

"Постоје минорни руски пробоји, али се може очекивати стабилизација фронта"

Када је реч о стању на фронту и могућности ескалације сукоба, Вуксановић оцењује да постоје минорни руски пробоји, највише у Донбасу, али да за сада делује да ће се у наредних неколико недеља линије фронта стабилизовати.

"Мислим да ми видимо ситуацију у којој украјинске снаге прилично жустро покушавају да нападају и да заузму што више територије од руске стране, како би консолидовали што боље своје позиције у нади да могу да мобилишу глобално јавно мњење, како би Запад пружио више помоћи, али ако видимо да није било значајнијих украјинских добитака у последње три недеље, мислим да ово води томе да ће се линије фронта стабилизовати највише због доласка јесени, да ће она теза о 'генералу Блату' да превлада, што ће наравно да фиксира позиције, јер ће бити тешко да се воде операције", сматра Вуксановић.

Ново нуклеарно оружје САД у Европи – рутина или претња

Русија скреће пажњу на ново тактичко нуклеарно оружје које САД распоређују у Европи. Вашингтон тврди да је реч о раније планираној замени арсенала.

Вуксановић оцењује да могућност употребе тактичког нуклеарног оружја од стране Русије у Украјини постоји, али да мора да прође много степеника у рату да би дошли у теоријску могућност употребе нуклеарног оружја.

"Свакако да постоји тај ризик, јер могуће је да је истинито што каже западна страна да је ово рутинска замена наоружања у Европи, али када имате овако врео безбедносни терен, оно што би била рутинска операција, сматра се потенцијално опасним", напомиње Вуксановић.

Какве су шансе за договор Русије и САД

Што се тиче предлога Кремља да би председници Русије и САД могли да разговарају, али тако што би се вратили на позиције са краја прошле године, Вуксановић подсећа да су постојали неки контакти између америчке и руске стране и пре те изјаве Сергеја Лаврова.

"Охрабрујуће је да постоји та реторика, потребно је да постоји канал комуникације, макар на површном нивоу, али да ли ће то да поплоча пут ка том великом компромису, након свега што је урађено и речено, то неће бити нимало лако. Москва ће инсистирати на безбедносним гаранцијама које је потегла током ове кризе, пре непуних годину дана, али исто тако постављаће се са стране Вашингтона питање украјинских територија, што значи да неће бити нимало лако да се та формална дипломатска реторика конвертује у решење", закључује Вуксановић.

понедељак, 29. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару