Читај ми!

Кијев: Ракетни удари руских снага на више градова; Москва: Одбијен напад украјинских снага на Херсон

Рат у Украјини - 250. дан. Руске снаге извеле ракетне нападе на више градова у Украјини, уводе се ванредна искључења струје, 80 одсто потрошача у Кијеву без воде, саопштиле су украјинске власти. Москва саопштава да је одбијен напад украјинских снага на Херсон. Из црноморских лука данас кренуло 12 бродова са житом, након што је Русија у суботу саопштила да обуставља учешће у спровођењу споразума о извозу житарица. Истовремено, Турска и УН почеле инспекцију украјинских бродова са житом.

Украјински министар за инфраструктуру Олександар Кубраков изјавио је да је данас 12 бродова испловило из украјинских лука у оквиру црноморске иницијативе за жито, и да је о томе обавештена Русија, која је раније саопштила да се повлачи из споразума о извозу украјинских житарица због напада на бродове Црноморске флоте и цивилне бродове у водама Севастопоља.

Кијев је јуче саопштио да је због одлуке Русије да суспендује своје учешће у споразуму блокирано 218 бродова са житарицама. Брисел, УН, САД и НАТО, истовремено, позивају Москву да се врати споразуму.

Москва је, међутим, одговорила да се о могућности повратка у споразум може говорити тек након што постану познате све околности напада 29. октобра на бродове на Криму. Тражи и да Савет безбедности Уједињених нација данас одржи састанак како би се разговарало о том нападу.

Русија тврди и да су у водама у близини Севастопоља пронађени фрагменти поморских украјинских дронова коришћених у нападима на бродове, истичући да су на њима били инсталирани навигациони модули канадске производње. 

О одлуци Москве да се повуче из договора о успостављању морског коридора за извоз житарица, реаговао је и украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба, наводећи да Русија, суспендујући своје учешће у споразуму, блокира храну за седам милиона људи.

С друге стране, портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова оштро одговара да је "режим украјинског председника Володимира Зеленског који предводи Велика Британија, саботирао споразум о житу", како би нуклеарној додали и уцену прехрамбеним производима.

Министарство одбране Турске, у међувремену, саопштило је да њихов министар води разговоре са колегама у Москви и Кијеву како би покушао да "оживи" споразум о извозу житарица.

Кремљ понавља да је Русија спремна да саслуша западне колеге о смањивању тензија, уколико узму у обзир и интересе те земље. Кијев одговара да је једини реалан предлог који може Москва да понуди повлачење руских трупа са територије Украјине.

понедељак, 29. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару