Читај ми!

Сирене за ваздушну опасност у Кијеву и другим украјинским регионима; Зеленски: Ракете нас неће сломити

Рат у Украјини – 247. дан. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у Кијеву, Кијевској области и у више других региона. Шојгу објавио завршетак делимичне мобилизације. Први заменик шефа администрације председника Русије Сергеј Киријенко налази се у Херсону. Турска компанија саопштила је да ускоро почиње изградња фабрике "бајрактара" у Украјини. САД шаљу Кијеву нови пакет наоружања вредан 275 милиона долара.

Владимир Путин је на самиту Института "Валдај" истакао да само Русија може да гарантује територијални интегритет Украјине.

Оптужио је Запад да је крив за рат, оценивши да игра "опасну, крваву и прљаву" геополитичку игру која сеје хаос широм света. Са друге стране, истакао је потребу да две стране разговарају о будућности света.

Из Москве упозоравају да ако се САД и њихови савезници умешају у сукоб, легитимне мете за узвратни удар могли би да буду западни комерцијални сателити. Тврде да је Кијев завршио техничку припрему за провокацију "прљавом бомбом".

"Позивамо Запад да утиче на своје украјинске штићенике да одустану од ове опасне авантуре и свих корака који су везани за нуклеарну уцену. Све то доводи до неповратних последица и могуће масовне погибије невиних цивила", рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

Кијев тврди да је у руским ракетним и ваздушним нападима у протекла 24 сата погођено више од 40 насеља.

Украјинци пружају отпор на истоку, припремају се за битку за стратешки важан Херсон. Из тог града евакуисано је 70.000 људи. Украјински председник Володимир Зеленски најављује добре вести са фронта, оптужујући руске снаге са суровост.

"Руска тактика на источном фронту је лудост. У Бахмуту и Авдејевки најочигледније је лудило руске војне команде. Дан за даном, месец за месецом, тамо терају људе у смрт, изводећи најжешће артиљеријске нападе", наводи Зеленски.

Страхују од напада из Белорусије, зато појачавају војне снаге на граници с том земљом.

Руски тим истражитеља, који је на место хаварије гасовода Северни ток 1 и 2 стигао бродом који је изнајмила компанија "Nord Stream AG", за 24 часа ће бити спреман да почне истрагу о оштећеном делу гасовода, саопштила је та компанија. 

Русија наставља нападе на кључну инфраструктуру. Кијев не искључује несташице струје на неодређени период.

Заменик шефа канцеларије украјинског председника Кирило Тимошенко каже да би у Кијеву и четири региона ограничења у снабдевању струјом могла да трају дуже него што је било планирано, после нових ваздушних напада руских снага на енергетску инфраструктуру.

понедељак, 29. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару