Трапара: Русија и САД свесне последица директног сукоба и употребе нуклеарног оружја

Виши научни сарадник Института за међународну политику и привреду др Владимир Трапара каже да је логично, али и очекивано, индиректно учешће НАТО-а, али и политичког Запада, предвођеног Вашингтоном, у руско-украјинском сукобу. Истиче да рачунају да је помоћ Украјини довољна да Кијев порази Москву. Објаснио је да су мотиви НАТО савеза да се умеша у дешавања у Украјини пре свега политички, јер Запад "није могао да окрене главу пред руском инвазијом, пошто би тиме довео у питање и јединство, али и смисао постојања Северноатлантског војног савеза".

Владимир Трапара, у емисији Првог програма Радио Београда "У средишту пажње", рекао је да постоји могућност да сукоб Русије НАТО-а прерасте у директан, али у случају да Русија заузме већи део Украјине, односно озбиљно промени ситуацију у своју корист или употреби нуклеарно оружје.

"Евентуално директно учешће НАТО-а у дешавања у Украјини може да убрза завршетак сукоба Москве и Кијева", сматра виши научни сарадник ИМПП, констатујући да постоји и ризик од ширења сукоба.

Не искључује ни опцију према којој би НАТО могао да пошаље трупе у делове Украјине у којима се не воде борбе.

То би, каже, могло да убрза крај конфликта у смислу замрзавања, односно фактичке поделе Украјине.

Трапара напомиње да су и Русија и Запад свесни последица директног сукоба, те да се због тога не одлучују да уђу у њега.

Верује да би се и једни и други, уколико би до њега дошло, потрудили да избедну оне најгоре – а то је употреба нуклеарног наоружања.

О санкцијама Русији

Санкције Русији значајно погађају економију и начин живота у тој држави и то је један од разлога због којих је одређен број становника напустио ту земљу, истиче Трапара.

Наглашава, међутим, да санкције не погађају највећи део грађана Русије, у мери да би то утицало на промену руске политике и евентуално заустављање рата у Украјини. 

За Трапару је јасно да су европске државе, и ЕУ у целини, опредељене да поднесу одређење жртве да би што успешније водиле индиректан рат против Русије у Украјини и дугорочно хладни рат против Москве.

Међутим, указује да нису све државе ЕУ једнако привржене сакцијама Русији, те да су поједине, попут Мађарске, против.

"Противници санкција Руске Федерације у ЕУ су у мањини. Спорадични протести у Европи још увек нису окупили критичну масу која би довела до промене политике Уније према Москви", процизира Трапара, уверен да је руско-украјински сукоб оснажио и НАТО алијансу, али и јединство политичког Запада.

Будући односи Русије и НАТО-а 

Када је о будућим односима РФ и НАТО-а реч, Трапара сматра да ће они бити "ривалски и врло заоштрени", те да би требало очекивати један дужи период хладног рата, све док једна од страна не промени политику.

Предвиђа да ће се подићи "гвоздена завеса" и да је могуће да се пружа преко украјинске територије, зато што је мало вероватно да Русија или Украјина остваре потпуну победу и пошто је реалније да њихов сукоб резултира фактичком поделом територије Украјине. 

Владимир Трапара је у емисији У средишту пажње објаснио да се налазимо у фази заоштравања кризе у Украјини, као и да не види њен завршетак у скорије време.

"Обе стране желе победу, имају ресурсе и вољу да појачају ангажовање у војним операцијама и док неко не попусти или док се обе стране не исцрпе и одлуче да замрзну сукоб – ту нема краја", закључуе Владимир Трапара, констатујући и да је упитно хоће ли се рат у Украјини - који већ дуго траје, завршити и током следеће године.

недеља, 28. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару