Читај ми!

Столтенберг за Дојче веле: Нећемо дозволити Русији да нас уцењује

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позива земље-чланице да пруже још више војне помоћи Украјини. У емисији "Зона конфликта" на "Дојче веле", уједно оцењује да је опасност од употребе нуклеарног оружја мала.

Јенс Столтенберг говорио је на Берлинском форуму за спољну политику Кербер фондације: Ово су драматична времена за Европу. За НАТО. За Немачку. Рат у Украјини ескалира, уз руске ваздушне нападе на украјинске градове и све више нуклеарних претњи из Москве.

Али, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је сигуран: "Путин неће успети" да сломи вољу украјинског народа за борбу. Уз западну војну помоћ, каже, пресретнуте су многе руске ракете и дронови.

Столтенберг посебно хвали системе противваздушне одбране које је испоручила Немачка.

Захваљујући подршци из иностранства, руски марш на Кијев је заустављен, Русија није остварила очекивану ваздушну надмоћ над Украјином, а Украјина је могла да поново освоји територије на истоку и југу, оцењује шеф НАТО и уједно упозорава савезнике да треба да истрају: државе-чланице требало би да "пруже подршку колико је потребно и колико дуго је потребно".

Немачки војни допринос често је критикован као недовољан. Украјинска влада пре свега, жели немачке борбене тенкове "леопард 2", што је немачка влада до сада одбијала да испоручи.

Столтенберг је избегао питање да ли би Немачка сада требало да испоручи "леопард 2", али је, обраћајући се алијанси у целини, нагласио: "Сви сада морамо да урадимо више". И не само да снабдевамо више, већ и да "подстакнемо производњу да бисмо попунили наше залихе". Не треба, каже, занемарити сопствену способност одбране.

"Нуклеарни рат се не може добити"

Руски председник Путин је више пута претио употребом нуклеарног оружја. Украјинске територије недавно припојене након лажног референдума сада су под руском нуклеарном заштитом. Неки посматрачи верују да би Путин, војно сатеран у ћошак, могао у Украјини да употреби тактичко нуклеарно оружје.

По том питању генерални секретар НАТО-а покушава да мало смири страсти. Каже да Алијанса пажљиво прати сва војна кретања и могуће припреме. "Ризик од употребе нуклеарног оружја против Украјине је мали". Али, НАТО је "спреман за све могуће ситуације".

Ипак, из предострожности, упозорава Русе на "озбиљне последице" ако употребе нуклеарно оружје. И додаје: "Нуклеарни рат се не може добити".

За Столтенберга је посебно важна порука Путину, Украјини и НАТО-савезницима: "Нећемо дозволити Русији да нас застрашује или уцењује". Путин претњама само жели да заустави подршку Украјини. "Ако то урадимо, председник Путин ће победити у Украјини. А ако победи, то би послало веома опасну поруку свим ауторитарним лидерима да ће, ако користе грубу силу и крше међународно право, постићи своје циљеве."

Столтенберг притом прави разлику између могуће руске употребе нуклеарног оружја у Украјини и напада – нуклеарног или конвенционалног – на неку чланицу НАТО-а.

Ако је нападнута земља НАТО, у Москви не би требало да буде никаквог неспоразума: "Наравно, то би покренуло члан 5, клаузулу о колективној одбрани". Због тога су и трупе на истоку НАТО-а појачане и стављене у стање приправности, каже Столтенберг. "Не радимо ово да изазовемо сукоб, већ да спречимо сукоб."

Да је Украјина у НАТО-у, сада би важила и обавеза пружања помоћи. Неки верују да би то спречило руски напад, а други, посебно у Западној Европи, срећни су што НАТО није аутоматски увучен у сукоб.

Украјински председник Зеленски сада позива на убрзани процес пријема. Столтенберг. Међутим, остаје неодређен: "Врата НАТО-а остају отворена. И Украјина ће једног дана бити чланица". Русија ту нема шта да каже. То је питање за све чланице НАТО-а и за саму Украјину, али то тренутно није тема. Фокус сада мора бити на томе да "Украјина добије рат".

Поуке за опхођење са Кином

Столтенберг такође извлачи поуке из украјинског рата за суочавање са све агресивнијом Кином. Осврћући се на могућу кинеску инвазију на Тајван, генерални секретар НАТО-а каже: "Никада није прихватљиво да једна земља покуша да узурпира територију друге земље". Кина би требало да "барем осуди" рат против Украјине.

Да ли Путин мора да нестане да би дошло до решења за овај рат? Столтенберг је избегао одговор на то питање. НАТО ће одговорити на руске акције, без обзира ко је тамо на власти. Али, дао је индиректан одговор, вероватно усмерен првенствено на оне који верују да Украјина треба да направи компромис да би имала мир: "Путин је започео рат".

И не сме се заборавити: "Ако Русија председника Путина престане да се бори, биће мира. Ако Украјина престане да се бори, престаће да постоји као независна држава" .

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару