Читај ми!

Кијев: Више од 1.100 градова и села остало без струје; Грчка грађанима: Напустите одмах Украјину

Двеста тридесет седми дан рата у Украјини. Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у више од половине региона Украјине, а експлозије поново одјекују Кијевом, тврде украјински званичници. Наводе да је више од 1.100 украјинских градова и села остало без струје након 10 дана руских напада на украјинске енергетске објекте. Председник Украјине Володимир Зеленски саопштава да је уништено 30 одсто електрана те земље, те да нема места за преговоре с руским председником Владимиром Путином. Данска полиција саопштила је да је прелиминарна истрага показала да је цурење на Северном току изазвано снажним експлозијама. Грчка позвала своје грађане да одмах напусте Украјину.

Недељу дана од најјачег ваздушног напада на Кијев, украјинска престоница поново се нашла на удару руских пројектила. Нападнут је центар града, у близини главне железничке станице. Украјинци тврде да су Руси користили иранске дронове камиказе.

Борбе се настављају на готово свим фронтовима, а украјински председник Володимир Зеленски истакао је да се кључне битке у Донбасу воде око градова Бахмут и Соледар.

Експлозије су одјекивале и у Николајеву на југу земље. Украјинске снаге настављају гранатирање Доњецка и околних места.

Русија наставља нападе на војне циљеве и енергетску инфраструктуру Украјине. Тврди да је спречен покушај Украјине да пробије руску одбрану у региону Херсона. 

Нуклеарна електрана у Запорожју, највећа у Европи, поново је искључена из енергетске мреже због гранатирања.

Министри спољних послова Европске уније одобрили су почетак мисије за обуку 15.000 украјинских војника на територији Уније и доделили Кијеву нових 500 милиона евра за набавку оружја.

Неки министри траже да се уведу санкције Техерану, ако се докаже да су ирански дронови испоручени Русији и да су коришћени у Украјини.

Техеран одговара да није испоручио Русији дронове које користи у рату у Украјини. 

"Објављене вести о томе како Иран испоручује Русији дронове имају политичку амбицију и шире је западни извори. Нисмо испоручивали оружје ниједној страни у рату", рекао је ирански портпарол министарства спољних послова Насер Канаани.

Сједињене Америчке Државе сагласне су са британским и француским проценама да би је Иран испоруком дронова Русији прекршио резолуцију 2231 Савета безбедности УН. 

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару