Читај ми!

Лавров: Русија неће трчати за Западом због дијалога о Украјини; Макрон: Не желимо светски рат

Двеста тридесет други дан рата у Украјини. Украјинске власти наводе да су током ноћи гранатирани Кијевска област, Никопољ и Николајев. Москва тврди да су украјинске снаге гранатирале Белгород. Председници Русије и Турске Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган састали су се у Астани. Пољски оператер "Перн" обавестио је руску нафтну компанију "Трансњефт" о цурењу на нафтоводу "Дружба" у Пољској, а из "Трансњефта" је речено да испорука нафте према Пољској и Немачкој није обустављана.

Пољски оператер ПЕРН саопштио је да је лоцирао место цурења на нафтоводу "Дружба" и додао да нема знакова да је трећа страна проузроковала штету. 

Генерална скупштина Уједињених нација осудила је руски "покушај нелегалне анексије" четири украјинска региона и позвала све земље да не признају тај потез.

У свету влада економска криза и Русија је спремна да испоручи додатну количину енергената током зиме, а на Европи је да предузме даље потезе, изјавио је руски председник Владимир Путин на међународном енергетском форуму у Москви.

Спољно снабдевање електричном енергијом нуклеарне електране Запорожје је обновљено, саопштио је генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена разматра потпуну забрану увоза руског алуминијума као одговор на војну ескалацију Русије у Украјини, преноси Блумберг.

Француска ће испоручити радаре и ПВО системе Украјини у наредним недељама, посебно да помогне тој земљи због напада дроновима, рекао је француски председник Емануел Макрон. 

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да би употреба нуклеарног оружја мале снаге у Украјини имала озбиљне последице по Русију.

Реторика западних лидера о могућој употреби нуклеарног оружја је штетна и провокативна, саопштио је Кремљ.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да САД нису предузеле кораке да би био договорен сусрет председника двеју земаља, пренео је Ројтерс.

Руска Федерална служба безбедности (ФСБ) саопштила је да je ухапсила петорицу држављана Русије и три држављанина Украјине и Јерменије због напада на Кримски мост.

Министар одбране Украјине Алексиј Резников изјавио је да је та земљи од САД добила серију од још четири високопокретна артиљеријска ракетна система ХИМАРС.

Председник белоруског комитета за државну безбедност Иван Тертел рекао је да је Минск добио информације о плановима за извођење серије терористичких напада на белоруској територији, након стварања комбинованих регионалних војних снага Русије и Белорусије.

Пољски оператер "Перн" саопштио је да је уторак увече открио цурење на једној линији нафтовода "Дружба", којим се транспортује руска нафта у Европу, преноси Ројтерс.

понедељак, 29. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару