Читај ми!

Бајден: Ризик од нуклеарног Армагедона највећи од кубанске кризе

Председник САД Џозеф Бајден каже да је ризик од нуклеарног уништења света на највишем нивоу од кубанске ракетне кризе 1962. године, будући да руски званичници говоре о могућој употреби тактичког нуклеарног оружја у рату у Украјини.

Џозеф Бајден је рекао да се руски председник Владимир Путин не шали када говори о "употреби тактичког нуклеарног оружја, или биолошког, или хемијског оружја", јер је, истиче, "његова војска, могло би се рећи, знатно слабија", преноси Ројтерс.

"Први пут од кубанске ракетне кризе имамо директну претњу употребом нуклеарног оружја, ако се ствари наставе путем којим су ишле", рекао је Бајден донаторима Демократске странке у Њујорку.

Истакао је да се свет није суочио са "могућношћу Армагедона још од Кенедија и кубанске ракетне кризе".

"Мислим да не постоји таква ствар као што је способност да се тако лако користи тактичко нуклеарно оружје и да се не заврши Армагедоном", рекао је Бајден.

Путин је упозорио да ће употребити сва неопходна средства, укључујући руски нуклеарни арсенал, да заштити руско тло, којим сада сматра и четири украјинска региона које је Русија припојила, подсећа Ројтерс.

Председник Украјине Володимир Зеленски поручио је да би НАТО требало да покрене превентивне ударе на Русију како би спречио њену употребу нуклеарног оружја.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков осудио је ове коментаре као "апел да се започне још један светски рат са непредвидивим, монструозним последицама", преноси РИА Новости.

Званичници у САД месецима упозоравају на могућност да Русија употреби оружје за масовно уништење у Украјини, јер се суочава са низом стратешких неуспеха на бојном пољу, а ове Бајденове примедбе представљају најснажнија упозорења која је америчка влада до сада изнела о нуклеарним ризицима, наводи Ројтерс.

Истовремено, Бела кућа је ове недеље саопштила да нису уочене никакве промене у руским нуклеарним снагама које би захтевале одговор у стању приправности америчких нуклеарних снага.

"Нисмо видели никакав разлог да прилагодимо сопствене стратешке нуклеарне позције, нити имамо назнаке да се Русија спрема да у овом тренутку употреби нуклеарно оружје", рекла је у уторак секретарка за штампу Беле куће Карин Жан Пјер.

Стручњаци сматрају да је током тринаестодневне кубанске ракетне кризе 1962. године, која је уследила након америчког открића о тајном размештању нуклеарног оружја Совјетског Савеза на Куби, свет до сада био најближи нуклеарном уништењу, наводи Ројтерс.

понедељак, 29. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару