Читај ми!

Колике су шансе Украјине да по убрзаном поступку постане чланица НАТО-а

У време када је Владимир Путин потписивао припајање четири украјинске области Русији, Володимир Зеленски потпис је стављао на захтев за убрзани пријем Украјине у НАТО. Уз ограду да су врата Алијансе отворена за све, његов поступак док је Украјина у рату, није наишао на потврду у Вашингтону и Бриселу.

Пријемом Украјине у чланство, НАТО би освануо у рату са Русијом. Свет могуће ближе Трећем светском рату. Тако се анализира параф украјинског председника на захтев за убрзани приступ Алијанси.

"По нашем мишљењу, сада је најбољи начин да се Украјина подржи кроз практичну подршку на терену, а процес у Бриселу би требало да се предузме у друго време", поручује саветник за националну безбедност председника САД Џеј Саливен.

Из Центра за међународне и безбедносне послове Игор Новаковић каже да је постојала намера да Украјина уђе у чланство, да би се то десило 2014. године. "Иако постоји перспектива од 2008. године, чини ми се да не постоје услови да то буде реализовано", наводи Новаковић.

"Нема јединства у Бајденовој администрацији"

Одговор на директно питање Политика о томе, избегла је председавајућа Представничког дома америчког Конгреса. Пелоси се, уместо чланства Украјине у НАТО, заложила за безбедносне гаранције Кијеву уз поруку – до победе.

Политико преноси и сазнања, да у вези са украјинском апликацијом у Бајденовој администрацији нема јединства.

"Ни председник Бајден који је реаговао на анексију четири области, није охрабрио Украјину у овом потезу, а ни друге личности, попут Хенрија Кисинџеара који је рекао да то није добра идеја. Не може се сматрати да ће НАТО дозволити да буде у сукобу са Русијом преко Украјине и због Украјине", каже новинар и дипломата Драган Бисенић.

За Украјину у НАТО, подсетио је генерални секретар Алијансе, потребна је сагласност свих 30 чланица. Мало вероватно, оцењује Би-Би-Си и као пример противљења наводи Турску.

И док су Финска и Шведска у процедури пријема, Њујорк тајмс открива да Пентагон, за помоћ украјинској војсци, планира команду у немачком Визбадену.

Помоћ Запада Кијеву 

Западне владе, оцењује из Института за европске студије Милан Игрутиновић, за војну помоћ Кијеву праве планове на дуги рок.

"Да ли да шаљу само наоружање које снабдева украјинску војску непосредно или да се прави језгро нове украјинске војске за наредне године. Велико питање је како ће то изгледати. Новац, технологија, формације те војске и производни капацитети у Америци јесу велики, а у Европи нису", наводи Игрутиновић.

Зебња од нуклеарног оружја 

Питање даље ескалације сукоба изазива зебњу од употребе нуклеарног оружја.

"Уколико ескалација буде укључивала нуклеарку Запорожје која се сада по Москви налази у Русији, у том случају нуклеарни фактор ће имати улогу будући да се угрожавање нуклеарног постројења, доктринарно може сматрати врстом нуклеарног напада", указује Бисенић.

Новаковић објашњава да су у шест месеци били и напади на Крим, који је њена територија, али да није дошло до даље ескалације.

"Ово је заокруживање успеха у инвазији с једне стране и стварање правног основа за даљу ескалацију ако то буде било потребно", објашњава Новаковић.

Ако се сукоб прелије до граница чланица НАТО, Алијанса ће одговорити. До тада, поново се чуо став, НАТО није у рату.

понедељак, 29. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару