Читај ми!

РИА Новости: Руске снаге се повукле из Лимана; ИАЕА: Директор електране Запорожје задржан на испитивању

Двеста двадесети дан рата у Украјини. Уставни суд Русије саопштио да је почела уставна регистрација нових региона. Министарство спољних послова Турске саопштило је да одбацује одлуку Русије о припајању четири украјинске области. ИАЕА: Руске власти обавестиле Међународну агенцију за атомску енергију да је директор нуклеарке Запорожје задржан на испитивању. Светска банка најавила још 530 милиона долара помоћи Украјини.

Русија је ставила вето на нацрт резолуције Савета безбедности УН-а који су иницирале САД и Албанија, а која осуђује референдуме о припајању четири украјинске области Русији. Бразил, Габон, Индија и Кина били су уздржани, јавио је дописник агенције ТАС.

Кина позива све стране у сукобу у Украјини да покажу уздржаност и учине напоре за преговоре и прекид ватре, изјавио је стални кинески представник у Уједињеним нацијама Чанг Јун на седници Савета безбедности.

Украјински председник Володимир Зеленски тврди да је украјинска војска постигла "значајне резултате" на истоку земље и поменуо је Лиман који је под контролом руске војске, али без давања више детаља. 

Зеленски је након што је председник Русије Владимир Путин потписао је документа о приступању Русији четири украјинске територије тражио убрзани пријем Украјине у НАТО.

Министар спољних послова Литваније Габријелус Ландсбергис напоменуо је да три балтичке земље подржавају што пре улазак Украјине у НАТО.

На Црвеном тргу у Москви одржанa је прослава након потписивања споразума о припајању четири украјинске области Руској Федерацији. Председник Русије је рекао да је народ донео одлуку на референдуму и да "постоје четири региона која су нови руски региони". 

Европски лидери осудили су припајање четири области у Украјини Русији. Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да је анексија украјинских области нелегална, а Европски савет је у заједничком саопштењу одбацио и осудио потез Русије. Амерички председник Џозеф Бајден је навео да ће САД "окупити међународну заједницу да осуди ове потезе и да Русију позове на одговорност".

Портпарол Гаспромњефта Сергеј Копријанов рекао је на хитној седници СБ УН-а поводом оштећења на гасоводу Северни ток 1 и Северни ток 2 и изливању гаса у Балтичко море да је исцурело 800 милиона кубних метара гаса. То је, према Копријановим речима, еквивалентно тромесечном снабдевању Данске.

понедељак, 29. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару