Читај ми!

Савет безбедности о Северном току, од саботаже, преко истраге до коначног одговора

Савет безбедности Уједињених нација састаће се данас на захтев Русије како би се разговарало о штети насталој на гасоводима Северни ток 1 и 2. Инцидент који се догодио у понедељак изазвао је не само нагли пораст цена тог енергента већ је вишеструко повећао напетост у односима Москве и Вашингтона. Због сумње да се ради о саботажи, очекује се покретање истраге, али није вероватно да ће она дати коначан одговор.

Према сеизмолошким подацима Данске и Шведске, у Балтичком мору су у понедељак регистроване две експлозије, након чега је притисак у гасоводима почео да пада.

Готово сви међународни фактори не одбацују могућност да се ради о саботажи. Буру је изазвала твитер објава бившег пољског министра спољних послова Радека Сикорског.

Сикорски, који је близак Бајденовој администрацији, уз слике са места инцидента написао је "Хвала САД", али је после неколико дана обрисао твит.

Амерички политичари никада нису крили да им руски гасоводи у Балтику нису по вољи. Председник Џозеф Бајден је то рекао још пре почетка рата у Украјини.

"Ако Русија изврши инвазију на Украјину, Северни ток 2 неће више постојати. Ми ћемо га окончати. Обећавам вам да ћемо бити у стању да то урадимо", каже Бајден.

Сличну изјаву је дала и Викторија Нуланд, подсекретар у Стејт департменту.

"Ако Русија изврши инвазију на Украјину, на овај или онај начин, Северни ток се неће наставити", рекла је Нуландова.

У саопштењу НАТО-а поводом овог инцидента, Москва није означена као кривац, док се истовремено упозорава да ће та алијанса одговорити на сваки напад на инфраструктуру земаља чланица, чиме се посредно упозорава Русија да не предузима никакву одмазду.

На питање коме одговара прекид Северног тока, уредница портала "Енергија Балкана" Јелица Путниковић одговара.

"Заправо је само у интересу Америке. Сумњам да је Европа направила такву хаварију јер ти гасоводи су грађени уз учешће компанија из Европске уније, поготово Северни ток 2. Те компаније сада имају проблем јер он није прорадио. С друге стране Америка стално обећава да ће Европу снабдевати гасом. Они рачунају на то да ће им Европа бити сигурно тржиште. То би највише штетило Русији", каже Путнковићева.

Немачки Шпигл је објавио да су САД летос упозориле неколико европских земаља да постоји могућност напада на Северни ток 1 и 2, али су та упозорења била неодређена и из њих се није могло закључити ко би то могао учинити. Тврдње Шпигла, како преноси Си-Ен-Ен, ЦИА је одбила да коментарише.

Упркос ратоборној реторици америчких медија, већина је оклевала да окриви Русију, а многи избегавају да подсете на изјаве Бајдена и Нуландове и прећуткују твитер објаву Сикорског.

Насупрот њима, Такер Карлсон чији је вечерњи ток шоу један од најпопуларнијих у Америци, снажно је сугерисао да би САД могле бити одговорне за наводну саботажу у Балтичком мору.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару