Читај ми!

Путин потписао указ о признавању независности Запорошке и Херсонске области; Зеленски сазваo седницу Савета за националну безбедност

Двеста осамнаести дан рата у Украјини. Након што су се становници четири украјинске области изјаснили за уједињење са Русијом, очекује се да Владимир Путин призна резултате референдума. Не признају их Кијев, Вашингтон, ЕУ, НАТО и УН и сматрају да Русији треба ускратити чланство у Савету безбедности. ЕК предлаже осми пакет санкција. Москва тражи хитну седницу СБ УН због Северног тока.

После референдума у четири украјинске области – Луганску, Доњецку, Запорошкој и Херсонској области, које су према подацима руских медија, подржали припајање Русији, Запад поручује да не признаје резултате.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен предложила је и нови пакет санкција Русији с циљем да, како каже, "Кремљ плати" за ескалацију сукоба у Украјини због, како наводе, "лажног" референдума о присаједињењу четири украјинске територије Русији.

"Не прихватамо лажни референдум и било какву врсту анексије у Украјини, и одлучни смо да Кремљ плати за даљу ескалацију", рекла је Фон дер Лајенова новинарима у Бриселу, преноси Ројтерс.

Предложени осми пакет санкција укључује мере забране увоза руских производа, које би требало да умање приход Русији за седам милијарди евра.

Санкције обухватају и забрану извоза кључних технологија које се користе у војсци, као што су производи за авионе, електронске компоненте и специфичне хемијске супстанце, саопштила је Фон дер Лајенова.

Наводи и да ће пакет санкција поставити правну основу за ограничење цене нафте и забранити грађанима ЕУ да буду у управним телима руских државних компанија.

Због цурења на гасоводу Северни ток, Русија је затражила хитну седницу Савета безбедности УН. Савет безбедности састаће се у петак како би се разговарало о штети насталој на два руска гасовода ка Европи и изливању гаса у Балтичко море.

Француска мисија при Уједињеним нацијама, која у септембру председава 15-чланом савету, саопштила је да ће се на састанку разговарати о гасоводима Северни ток на чију су изградњу Русија и европски партнери потрошили милијарде долара, преноси Ројтерс.

Цурење гаса на две цеви гасовода, настало као резултат могуће саботаже, узбуркало је тржишта енергентима и повећало забринутост за безбедност.

Гасовод Северни ток 1, некада главна рута за допремање руског гаса у Немачку, већ је био затворен, али сада постоје додатне потешкоће да се реактивира, а нови гасовод Северни ток 2 тек је требало да буде укључен у комерцијалне операције.

НАТО и Европска унија упозорили су на потребу да се заштити критична инфраструктура од, како је дословно формулисано, "саботажа", иако званичници још никога нису окривили за инцидент на систему Северни ток и нема наговештаја ко би могао да стоји иза напада на гасоводе Северног тока.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару