Читај ми!

Прибићевић: Ситуација драматично озбиљна, делимична мобилизација у Русији знак да се конфликт шири

Некадашњи амбасадор Србије у Немачкој и Великој Британији Огњен Прибићевић каже за РТС да иако је одлука руског председника о делимичној мобилизацији очекивана, она представља упозорење и јасан знак да се конфликт шири. Ово је свакако, додаје, највећа криза у последњих 60 година. "Заиста је драматичан развој ситуације, али дубоко верујем да постоји простор за дипломатски разговор", истакао је Прибићевић.

Огњен Прибићевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, изјавио да је ситуација крајње непредвидива и да може да иде у правцу који није добар.

"Ми се надамо да сукоб неће ескалирати до те мере и да ће постојати разум и у Москви и у Вашингтону и да ће друге силе које имају утицаја утицати да сукоб не иде у том правцу. Очигледно је да се Русија суочила са проблемима на терену, фронт је јако велики и број војника није био довољан, а позив војницима може да значи само једно – да се рат проширује, што није добро", наглашава Прибићевић.

Заједнички именитељ изјавама европских лидера је велика забринутост, наводи Прибићевић.

"Најважнији је став Кине, јер она има огроман утицај на Москву и рекао бих да је сада кључни моменат да се обаве разговори и, претпостављам да ће се водити дипломатски дијалог између Москве и Пекинга, и Пекинга и Вашингтона. Ту је кључан разговор Пекинга и Вашингтона да се нађе некакво решење да се овај конфликт заустави бар на овом нивоу, јер је јако опасно ако се пређе одређена црта и сукоб даље ескалира. У Пекингу су свесни тога и верујем да ће и у Вашингтону схватити да морају да комуницирају са Пекингом, ако су већ разговори са Москвом на изузетно ниском нивоу", сматра Прибићевић.

Кина, додаје, несумњиво подржава до одређене мере Русију, али истовремено показује и забринутост.

"Иста ствар је и са Индијом. Премијер Индије је разговарао са Путином и послао му поруку да ово није време за рат и Москва сигурно јако тешко може да се одлучи за неку даљу ескалацију, осим ако то није очајнички потез. Не сме се дозволити да се ниједна страна скроз притера у ћошак. Не могу ни Русија, ни Америка да изгубе, јер ако изгубе, онда је то оно о чему не желимо да причамо", истиче Прибићевић.

Прибићевић наводи да је циљ референдума у четири области да се људи изјасне за независност и присаједињење Русији. "Након тога Русија ће те територије третирати као део своје државе и сваки упад стране војске на ту територију сматраће нападом на безбедност Русије и следствено томе, Русија има право и обавезу да употреби све капацитете, а то значи и оне најстрашније којима располаже", нагласио је Прибићевић.

Ово је свакако, додаје, највећа криза у последњих 60 година, након Кубанске.

"Заиста је драматичан развој ситуације, али дубоко верујем да постоји простор за дипломатски разговор. И ту пре свега видим улогу Кине и Индије, које имају разумевање, али свакако неће имати разумевање за ескалацију која би водила употреби најстрашнијег оружја", рекао је Прибићевић.

Према његовим речима, интерес и Кине и Индије је да сукоб не ескалира.

"Ситуација је драматично озбиљна јер је до компромиса данас много теже доћи него пре шест месеци, јер су се удели и САД и Русије страховито повећали. Бојим се да постоји још неколико недеља. Након референдума, сваки прелаз украјинске војске преко територије четири области, Русија може се сматрати као директно угрожавање своје безбедности и да се мора деловати брзо, дипломатски да се проба барем да се конфликт заустави и да се крене у озбиљне разговоре шта би био компромис који би задовољио обе стране", закључио је Прибићевић.

Дописник Вечерњих новости из Москве Бранко Влаховић рекао је да делимична мобилизација значи позивање резервиста одређених специјалности, оних који су већ служили војску и који су учествовали у ратним операцијама. "Они неће сутра да крену у Украјину, морају да прођу неку обуку", казао је Влаховић.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару