Читај ми!

Москва: Удари на украјинске положаје на југу и истоку земље; ИАЕА: Прорадио један од далековода у Запорожју

Двеста шести дан рата у Украјини. Нове оптужбе из Кијева да је руска војска иза себе оставила масовне гробнице - више од хиљаду мучених и убијених цивила у деловима Харковске области. Руски председник Владимир Путин оптужио је Запад да жели да распарча Русију додавши да је трупе послао у Украјину како би то спречио. Председница Европске комисије каже да ће Путин морати да одговара за ране злочине. Немачка војска мора да постане ослонац одбране Европе, сматра Олаф Шолц. Бајден упозорава Путина да не користи хемијско и нуклеарно оружје у рату у Украјини.

Власти у Кијеву тврде да су на североистоку земље у Харковкој области у која је поново под њиховом контролом, наводно откриле нову масовну гробницу.

Украјинска полиција саопштила је да је више од 440 тела пронађено у масовној гробници у граду Изјуму. Председник Володимир Зеленски додаје да је реч о читавим породицама.

Комесар за људска права украјинског парламента наводи да је више од хиљаду људи мучено и убијано у деловима Харковске области које су биле под руском контролом.

Са друге стране, Русија не коментарише вести из Изјума. Владимир Путин одговара да жели завршетак рата, али да Кијев хоће да се борбе наставе. Упркос труду турског председника Зеленски одбија мировне преговоре, наглашава Путин.

Критикује Америку због наоружавања украјинске војске, али и лицемерно понашање Европе у економској сфери.

Оптужује Запад да жели да распарча Русију додајући да је трупе послао у Украјину како би то спречио. 

"Најбољи пример себичности је одлука Европске комисије да укине санкције за ђубриво из Русије. Наравно да поздављамо одлуку о укидању санција, али испада да су укинуте само за улазак ђубрива у земље чланице Уније", рекао је Путин на самиту Орхганизације Шангајске сарадње.

Реаговао је и амерички председник Џо Бајден који је упозорио Русију да не користи хемијско или тактичко нуклеарно оружје у рату у Украјини. Бајден је рекао да би таква акција "променила лице рата за разлику од било чега од Другог светског рата".

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен каже да ће Путин морати да одговара пред судом за, како оцењује, злочине у Украјини. Сличну поруку шаље и председница представничког дома Сједињених држава, Ненси Пелоси. После састанка са председницима парламената земаља Г7 и Европског парламента, каже да је у току је рат за демократију.

Немачки канцелар Олаф Шолц истиче да се треба навикути на чињеницу да се Русија определила да на дуже стазе буде противник, ЕУ и НАТО-у.

"Немачка војска мора да постане ослонац одбране Европе, најбоље опремљена војна сила на континенту", сматра Шолц.

Генерални секретар НАТО-a Јенс Столтенберг оцењује да је украјински противнапад био веома ефикасан, али упозорава земље чланице Алијансе да се припреме за ратовање на дуге стазе, јер тo, како каже, није почетак краја рата.

понедељак, 29. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару