Читај ми!

Путин: Послао сам трупе у Украјину да бих спречио распарчавање Русије; Зеленски: У гробницама сахрањене читаве породице

Двеста пети дан рата у Украјини. Зеленски тврди да је у Изјуму откривена масовна гробница. Власти Луганске области која је прогласила независност саопштиле су да су главни тужилац и његов заменик убијени су у експлозији бомбе. Столтенберг: Украјинска контраофанзива успешна, али морамо бити опрезни. САД шаљу Украјини додатну војну помоћ вредну 600 милиона долара.

Украjинске власти поново се оптужиле руску војску за нападе на цивилну инфраструктуру. Тврде да су у Кривом Рогу погодили водовод и брану, да се река излила а становништво је евакуисано.

Са друге стране, власти Луганске области које су прогласиле независност навеле су да су украјинске снаге са више пројектила система ХИМАРС гађале градове Лисичанск и Стаханов.

Да пружи подршку Кијеву трећи пут од почетка рата дошла председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Истакла је да је подршка Украјини скупа, али да "слобода нема цену" и додала да је "импресионирана" брзином којом Кијев напредује у настојању да постане чланица Европске уније.

Иако Украјина тврди да постиже успехе у Херсонској области, руско Министарство одбране одговара да град ни тај регион нису ни у каквој опасности. У Запорошкој области су због груписања украјинских трупа ојачали одбрамбену линију.

Москва пребацује Вашингтону да им је у интересу да се сукоб максимално продужи.

Ако Сједињене Америчке Државе одлуче да доставе Кијеву ракете дугог домета, прећи ће "црвену линију" и постати директан учесник сукоба. Русија задржава право обране своје територије, истакла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

И Берлин најављује нове испоруке оружја и опреме украјинским снагама. Немачка министарка одбране Кристин Ламбрехт рекла је да ће Кијеву испоручити још два вишецевна ракетна бацача и 50 оклопних возила.

Запад с пажњом прати самит Шангајске организације за сарадњу у Узбекистану. Тамо су се први пут од почетка сукоба састали Владимир Путин и Си Ђинпинг. Руски лидер назвао је кинеског старим пријатељем, пренео му је да чврсто подржава политику једне Кине и да се противи америчким провокацијама у Тајванском мореузу.

"Покушаји стварања униполарног света попримили су у последње време апсолутно наказне обрисе и апсолутно су неприхватљиви за огромну већину држава на планети", истакао је Путин.

Бројни билатерални сусрети одржавају се на маргинама самита, Иран је све ближе чланству у Шангајској организацији за сарадњу. Планиран је сусрет председникâ Турске и Русије, а главне теме биће Украјина и заоштравање односа између Азербејџана и Јерменије.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару