Читај ми!

Зеленски: Украјинске снаге ослободиле 8.000 квадратних километара; ЕУ продужава индивидуалне санкције Русији на шест месеци

Двеста трећи дан рата у Украјини. Председник Украјине Володимир Зеленски тврди да су снаге те земље овог месеца до сада ослободиле око 8.000 квадратних километара територије. Интересовање за руски гас у земљама у развоју, надомешћује пад потражње за тим енергентом у Европи, саопштио је Кремљ. Још пет бродова са житарицама испловило из украјинских лука.

На североистоку Украјине, све је више места која су поново под украјинском контролом.

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да су украјинске снаге поново заузеле 6.000 квадратних километара територије која је била под контролом руских снага од почетка септембра на истоку и југу земље.

Са друге стране, заменица министра одбране власти у Кијеву Хана Малар каже да је у контраофанзиви украјинске војске у области Харкова од 6. септембра повратилe 3.800 квадратних километара, додавши да је циљ потпуно ослобађање тог региона.

Значајан али спорији, напредак украјинских војника тече јужно, у региону Херсона, који се граничи са Кримом.

О томе да је напредовање украјинске војске планирано и значајно говори и амерички државни секретар. Ентони Блинкен сматра да је томе допринела помоћ у наоружању и опреми од САД и других земаља. Ипак, каже да је прерано за проглашавање победе.

Руско министарство одбране саопштава да су покренули масовне нападе на све прве борбене линије у Украјини. Истиче се да је у једном дану у дејствима руске авијације погинуло је преко 800 украјинских војника и страних плаћеника. Западни медији, међутим, говоре о расулу у руској војсци и да је све већи број оних који критикују Владимира Путина.

Сва три резервна далековода за снабдевање струјом нуклеарке Запорожје у Украјини су обновљенa, саопштила је Међународна aгенција за нукларну енергију (ИАЕА).

Како се додаје, један од њих, далековод од 750 киловолти, сада обезбеђује атомску централу спољном електричном енергијом која јој је потребна за хлађење реактора и друге битне системе.

Шеф руске дипломатије каже да је циљ Запада да уништи руску економију, гурне земљу на маргину светске политике и уз помоћ санкција подрије стабилност Русије.

Према речима Сергеја Лаврова, сада се све више у свету говори о формирању нових економских механизама које Запад не контролише.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару