Читај ми!

Зеленски: Договорена производња "бајрактара" у Украјини; Столтенберг: Долази зима, шаљите опрему украјинској војсци

Сто деведесет осми дан рата у Украјини. Кијев оптужује Москву за гранатирање Харкова, док руска страна наводи да је евакуисано становништво из градова под њиховом контролом у тој области. Шеф ИАЕА Рафаел Гроси упозорава да је ситуација око електране у Запорожју све несигурнија. Позива на хитан прекид бомбардовања. Европски савет усвојио је одлуку о потпуној суспензији споразума о визним олакшицама између ЕУ и Русије. Међутим, министри енергетике нису постигли договор о ограничавању цене руског гаса. Путин: Највише украјинског жита отишло у ЕУ, сиромашнима само три одсто.

Само што је Џозеф Бајден одобрио Украјини додатних 675 милиона долара помоћи у оружју, са новим најавама у Кијев је дошао Ентони Блинкен.

Две милијарде долара издваја америчка администрација за дугорочну војну помоћ Украјини и другим европским земљама, које су, како каже амерички државни секретар, потенцијално у опасности од руске агресије.

На списку Стејт департмента су Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Словенија, Приштина, Бугарска, Чешка, Естонија, Грузија, Грчка, Летонија, Литванија, Молдавија, Пољска, Румунија, Словачка.

Украјински буџет за идућу годину биће ратни, за одбрану и безбедност издвојиће око 27 милијарди долара.

За председника Украјине Володимира Зеленског америчка помоћ је гаранција да могу да врате територије које су Руси заузели.

У свом редовном видео-обраћању рекаo је да су кијевске снаге ослободиле више од хиљаду квадратних километара територије од 1. септембра и заузеле десетине насеља у склопу контраофанзиве против руске војске.

Украјински генерал Олексиј Громов рекао је раније да су у јужној и источној области Харкова снаге те земље напредовале до 50 километара у руске линије и поново заузеле више од 20 села.

Москва каже да је не брину процене да Украјинци споро, али значајно напредују. Поручују да су одлучни да "заврше специјалну операцију и помогну онима који живе у Донбасу".

Министрство одбране Русије тврди да је од Николајева до Кривог Рога уништила војна возила и да је том приликом погинуло 190 руских војника. Уништено је пет складишта ракета и муниције у Запорошкој области.

Руски званичници су сигурни да ће Америка на све начине одуговлачити сукоб без обзира на, како кажу, огромне губитке украјинске војске и економске проблеме у Европи.

Премијер Русије Михаил Мишустин каже да је покушај Запада да ограничи извоз руских енергената довео до повећања прихода у буџет за 50 одсто.

понедељак, 29. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару