Читај ми!

ЕУ има нове добављаче гаса, Москва нове купце нафте

Европска унија тражи решења за енергетску кризу насталу након увођења санкција Русији, највећем снабдевачу Европе гасом. Европска складишта гаса тренутно су попуњена 80 посто, а пронађени су нови добављачи - Америка и Норвешка. У међувремену, Москва поручује да је спремна за бриселски нафтни ембарго од децембра - има купце за своју нафту на другој страни.

Упркос паду обима, руски приход од извоза нафте само у јуну повећан је за 700 милиона долара у односу на претходни месец. А томе је допринео раст цена.

У заједничком саопштењу министри финансија Г7 поручују: ограничење цена руске нафте неопходно је како би се смањио приход Русије од енергената, цена се може и ревидирати, а биће развијени и додатни механизми са рестриктивним мерама како би се најугроженијим земљама омогућио приступ нафтним тржиштима, укључујући и руско.

Позивају и све произвођаче нафте да повећају производњу.

"Дозволити Путину да успе да користи енергију као оружје било би, мислим, веома штетно за будући просперитет европског континента и, наравно, света. И не смемо му дозволити да мисли да може да победи", поручује британски министар финансија Надим Захави.

Москва поручује да је спремна за бриселски нафтни ембарго од децембра, има купце за своју нафту на другој страни. А ограничене цене ће, кажу, само дестабилизовати нафтна тржишта и земље које то ураде сносиће последице.

"Оне земље које се придруже потенцијалном лимиту цена, компаније које намећу ограничење цена неће бити међу примаоцима руске нафте. Ми једноставно нећемо сарађивати са њима по таквим нетржишним принципима", каже портпарол Кремља Дмитри Песков.

Из Европске комисије саопштавају да су европска складишта гаса попуњена 80 посто и то два месеца пре рока. Имају нове добављаче - Америку и Норвешку и најављују сличну меру и за руски гас.

"Путин више воли да спали гас уместо да га испоручује према уговору Европи или другим регионима. Морамо да штедимо енергију, али је штедимо интелигентно. Ја чврсто верујем да је сада време за ограничење цене руског гаса за Европу. Ограничење цене гаса може се предложити на европском нивоу, а такође постоји и правни основ да се привремено уштеди профит као хитна мера у време кризе", истиче председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

На светском тржишту цене нафте и гаса већ трећи дан су у паду. Иако је било најављено да Северни ток 1 проради у суботу, "Гаспром" је саопштио да због квара тај гасовод остаје затворен до даљег.

уторак, 30. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару