Читај ми!

Шеф ИАЕА: Ризик од акцидента у нуклеарки; Запорожје поново прикључено на мрежу

Сто осамдесет четврти дан рата у Украјини. Руска војска је интензивирала гранатирање војне инфраструктуре по целој Украјини, док наставља напредовање према Николајеву. Кијев оптужује Москву за напад на железничку станицу Чапљино у Дњепропетровској области. Русија признаје да је било напада – али на војне циљеве.

Русија оптужује Украјину за јучерашње нападе на нуклеарну електрану у Запорожју. Пожар који је уследио, изазвао је кратак спој на мрежи, били су активирани безбедносни системи. Нуклеарка Запорожје накратко је била искључена са мреже, а струје није било у деловима Запорожја и Херсона. 

О Запорошкој нуклеарној електрани први пут су, на иницијативу француске стране, разговарали министри одбране Русије и Француске. Како да тамо дође међународна мисија, у Паризу су разговарали директор Међународне агенције за атомску енергију и француски председник Емануел Макрон. Саопштавају да су веома близу договора о слању мисије у највећу европску нуклеарку.

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је да Међународна агенција за атомску енергију и остала светска тела морају да делују много брже да приморају руске снаге да напусте територију нуклеарне електране Запорожје. 

Он је разговарао са америчким председником Џозефом Бајденом. Бела кућа поручује да Русија треба да демилитаризује област око Запорожја. 

Две стране у сукобу имају различите информације о нападу на железничку станицу Чапљино у Дњепропетровској области. Москва признаје да је дошло до напада, али на војне циљеве.

Ракете "Искандер" погодиле су војни ешалон на железничкој станици Чапљино који се са украјинским резервистима и техником кретао ка Донбасу. Убијено је више од 200 украјинских војника и уништено 10 јединица војне технике, поручују из Москве.

Кијев саопштава - пројектили су погодили железничку станицу и стамбено насеље на Дан независности Украјине. Тврде да је убијено 25 особа, међу њима су и деца, 30 је повређено.

Оружане снаге Русије појачавају се са готово 140.000 војника – биће их више од два милиона. Указ је потписао Владимир Путин, а ступа на снагу првог јануара. 

Немачка поручује да Украјина може да рачуна на даљу војну помоћ Немачке. Предстоји испорука 30 оклопних возила Гепард, која су ефикасна у одбрани напада из ваздуха. Зато су у Немачкој на обуци украјински војници. Обишао их је немачки канцелар Олаф Шолц.

Шолц обећава још тешких оружаних система - панцерхаубице, вишеракетне бацаче који су, каже, у стању да осигурају одбрану ваздушног простора читавих градова.

уторак, 30. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару