Читај ми!

Колико је заштићен реактор нуклеарке у Запорожју – може ли се поновити Чернобиљ

Украјина има четири активне нуклеарне електране, од којих је Запорожје, са шест блокова, највећа и у Европи. И док се Москва и Кијев међусобно оптужују за гранатирање у њеној близини свет стрепи. Стручњаци су сагласни – нуклеарке имају добру заштиту, али има разлога за бригу, јер би сваки акт против нуклеарне електране био самоубилачки.

Од почетка рата у Украјини, у нуклеарки Запорожје већ је био један пожар, на срећу није било радијације. Забрињава што пројектили већ данима падају у близини њених пумпи за воду и нуклеарног горива.

"Гранатирање може да оштети нуклеарну електрану, то је тачно. Али највероватније неће бити оштећен сам реактор директно. Реактор је добро заштићен, има моћно тело и армиранобетонску шкољку. Систем за хлађење може бити оштећен, услед чега је могућ прилично тежак удес, не на нивоу Чернобиља, али на нивоу Фукушиме", објашњава радиохемичар др Борис Зујков.

Нуклеарке су пројектоване да издрже удар авиона, поплаве, јак земљотрес и сличне потресе. Ипак, стручњаци упозоравају на моћ савременог наоружања и евентуалне погубне последице у случају оштећења и цурења радиоактивног материјала.

"Сама електрана кошта око 100 или 200 милијарди евра, то је огромна сума новца која би била изгубљена ако нуклеарка не ради, огроман број људи би остао без електричне енергије. А прва најважнија ствар је што би дошло до катастрофе, губитка људских живота и дугогодишње последице зрачења које би остало на контаминираном терену", истиче др Илија Плећаш, преседник НО ЈП "Нуклеарни објекти Србије".

Инспектори желе у Запорожје, али не могу 

У ратним условима нема ни редовног одржавања нуклеарке, забрињава и недостатак резервних делова, а нема ни довољно комуникације са људима који тамо раде. Забрињава и што инспектори "Међународне агенције за атомску енергију" ни после више најава, не успевају да дођу у нуклеарку Запорожје и провере ситуацију.

"У блиском контакту са Међународном агенцијом за атомску енергију, Секретаријат Уједињених нација проценио је да у Украјини постоји логистички и безбедносни капацитет да подржи било коју мисију те агенције у запорошкој нуклеарној електрани. Али, Русија и Украјина претходно морају с тим да се сложе", појашњава портпарол генералног секретара Уједињених нација Стефан Дижарик.

Струка је сагласна – нуклеарна енергија је будућност, а то потврђује и актуелна енергетска криза.

"Ја већ двадесет година говорим, цитирајући међународну струку, да ће кроз 250 година, то брзо прође, генерације остати без угља, нафте и гаса. Хидроелектрана има, али недовољно. Тако да ће земље које не размишљају о нуклеарној енергији остати у каменом добу", каже Плећаш.

У свету је активно 430 нуклеарки, а највише нуклеарних реактора имају Сједињене Државе – 93 и, на старом континенту, Француска – 56. У изградњи је још 31 реактор, од чега четири у Европи.

уторак, 30. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару