Читај ми!

Гранатиран мост на Дњепру; Украјина припрема три луке на Црном мору за извоз житарица

Сто педесет четврти дан рата у Украјини. Украјинске снаге гранатирале мост на Дњепру у Херсонској област, тврди заменик шефа администрације те области Кирил Стремоусов. Русија погодила индустријски округ Харкова, саопштио градоначелник тог града Игор Терехов. Украјински председник Володимир Зеленски именовао посланика Андрија Костина за новог државног тужиоца. Преполовљени захтеви за доток гаса "Северним током 1". ЕУ продужила санкције Русији.

Савет ЕУ одлучио је да до 31. јануара 2023. продужи рестриктивне мере усмерене на одређене секторе привреде Руске Федерације.   

Кремљ очекује од генералног секретара УН Ентониja Гутереса да обезбеди укидање свих западних санкција на извоз руских пољопривредних производа, док је у Истанбулу почео да ради Заједнички координациони центар за житарице из Украјине.

Очекује се да данас, на основу договора из Истанбула, исплови први брод са украјинским житом, из Черноморска.

Турска и УН траже од Кијева и Москве да се придржавају обавеза.

"Тражимо да се избегавају акције које су супротне потписаном договору и његовом духу. Видимо колико је цела ситуација нестабилна после напада на Одесу током викенда", рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган. 

Из Москве је потврђено да ће се разговори између руског председника Владимира Путина и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана одржати у Сочију 5. августа. 

Москва упозорава Кијев да обустави провокације код нуклеарне електране "Запорожје", које би могле бити имати велике последице и ван Украјине. 

Немачка је испоручила Украјини тражене ракетне бацаче "марс 2", и најавила испоруку противваздушних система и оклопних возила. 

Након што је рат у Украјини дубоко заоштрио односе Русије са Европом и Сједињеним Америчким Државама, из Москве стиже најава повлачења Руске свемирске агенције из пројекта Међународне свемирске станице.

"Ми ћемо испунити све обавезе према партнерима, али је одлучено да напустимо станицу после 2024. године. До тада ће почети да се формира руска орбитална станица", најавио је шеф Роскосмоса Јуриј Борисов.

Наса, с друге стране, наводи да је Русија није обавестила о повлачењу са Међународне свемирске станице. 

Повлачење Русије биће велики ударац за Међународну свемирску станицу, која је деценијама модел међународне сарадње.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару