Читај ми!

Руски гас и Немачка: Доба неизвесности

Немачки министар привреде Роберт Хабек довео је у питање давање приоритета приватним домаћинствима у снабдевању гасом, уколико дође до несташице. Приватни потрошачи би такођер морали да "дају допринос", рекао је он током посете Бечу.

Немачки министар Хабек каже да нема поверљивих информација о томе да ли ће Руси наставити да испоручују гас или се одлучити на ембарго. Али ипак, Немачка и ЕУ се припремају на најгори сценарио.

Хабек, каже да би трајни прекид индустријске производње имао велике последице.

Немачка се спрема за могућност да Русија уведе тихи гасни ембарго. У понедељак је почело  редовно летње одржавање гасовода Северни ток 1, а у Берлину страхују да ће радови бити политички отежани што би Немачку довело у непријатну ситуацију пред зиму.

Коментатори немачке штампе оценили су ових дана да ће Немачка морати ову кризу да плати делом свог благостања, чак и ако Русија настави испоруке гаса. Око 35 одсто потребног гаса долази из Русије, док је пре агресије на Украјину тај проценат у Немачкој био битно виши - 55 одсто.

Опасност по економију

Како добар део немачке индустрије ради на гасни погон, Хабек сада доводи у питање европску уредбу која регулише снабдевање у хитним случајевима. Та уредба каже да приватна домаћинства и важна инфраструктура попут болница имају предност над фабрикама и фирмама.

Према Хабековим речима, регулатива има смисла када постоје краткорочни и регионални проблеми.

"Али то није сценарио који тренутно имамо. Овде је у питању прекид снабдевања који би могао трајати месецима", каже Хабек.

У Кремљу се држе верзије према којој Русија никад не користи енергенте као политичко оружје. Тамо наводе да ће гаса бити и више, чим са сервиса у Канади стигне једна Сименсова гасна турбина.

После дипломатске акције Немачке, Канада је у недељу одлучила да пошаље ту турбину коју је задржавала због санкција. Претпоставља се да би редовно одржавање могло да буде готово 21. јула.

"Мора се разговарати о сценаријима који су дуго били незамисливи, а време цури", рекао је Хабек.

Овај истакнути политичар Зелених, раније је саветовао грађанима да се краће и млако туширају, а неки велики станодавци већ су увели ограничења температуре у становима.

Гас још иде преко Украјине

Иако је влада социјалдемократе Олафа Шолца, у којој су још Зелени и Либерали, већ решила да прави више струје од угља како би премостила кризу, Хабек мисли да је тренутна ситуација шанса да се трајно пређе на зелену енергију.

Канцелар Шолц је позвао на солидарност у ЕУ ако на јесен или зиму дође до несташица гаса.

"Наравно да морамо бити солидарни у Европи", рекао је он након састанка са словеначким премијером Робертом Голобом.

Иначе, руски гас тренутно стиже у Немачку само гасоводом - преко Украјине. То не задовољава шефа немачке Агенције за мреже Клауса Милера, који каже да би Кремљ могао да шаље више гаса преко Украјине, како је и дефинисано уговорима.

"Али очито да Владимир Путин нема политичке воље за то", сматра Милер.

Новинари су приупитали министра Хабека откуд уопште толика бојазан да ће Кремљ заврнути вентил.

"Немам тајне информације које би говориле у једном или другом правцу. Постоји шанса да се то деси. Али постоји шанса и да се не деси. Мораћемо да причекамо", рекао је Хабек.

уторак, 30. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару