Читај ми!

Очекује ли се "дуги рат" у Украјини или се мировни преговори назиру

Могуће је да се предстојећи састанак шефова дипломатија Г20 искористи као платформа за потенцијалне преговоре Кијева и Москве, оценио је Вук Вуксановић из Београдског центра за безбедносну политику. Истакао је да, имајући у виду стање украјинске војске, није сигуран колико ће Украјина моћи да задржи Донбас и друге кључне локације, попут Харкова и Одесе.

Вук Вуксановић из Београдског центра за безбедносну политику оценио је да ће предстојећи састанак Г20 у Индонезији приказати слику подељеног света у погледу рата у Украјини, у поређењу са недавним састанком Г7 где је демонстрирано јединство у подршци Кијеву.

"Постоји та једна чувена метафора на енглеском која гласи 'West and the rest' – Запад и остали. На неки начин, можемо да кажемо да док Запад апсолутно осуђује Русију и макар је формално уједињен у идеји да се изолује Русија, то, нажалост, за Запад, није истина, зато што остатак света јесте спреман да обавља послове са Москвом", навео је Вуксановић.

Како је рекао, то се односи на такозвани "глобални југ", односно на већину азијског тржишта, земље Африке, Латинске Америке, Блиски исток.

Вуксановић је додао да многе земље које се налазе између Русије и Запада верују да до преговора може доћи током самита Г20 који ће се одржати у новембру у Индонезији.

"Могуће је да се овај састанак искористи потенцијално као нека платформа, али то зависи од политичке воље и зависи од тога да ли ће да дође до тог сусрета председника Зеленског и председника Путина. То може да буде или позитиван корак напред, где два шефа државе могу да успоставе дијалог и комуникацију, а исто тако може да дође до несрећне ситуације где би господин Зеленски покушао да морално дискредитује господина Путина пред земљама које се досад нису придружиле санкцијама Москви", навео је Вуксановић.

Говорећи о ситуацији на ратишту, Вуксановић је рекао да није сигуран да ли Украјинци "могу да преживе ово лето".

"Ми говоримо о огромним жртвама. Упркос свом ентузијазму о којем су неки говорили на Западу, да ће Украјина да изведе чудо, ми видимо колике су заправо жртве које трпе украјинске снаге, где Руси на веома методичан начин и ту су главни добици руске стране, не у територији коју заузимају, него у губицима које наносе украјинским снагама безбедности чиме украјинска војска губи капацитет, не само да брани Донбас, него и остатак земље", навео је Вуксановић.

Истакао је да, имајући у виду стање украјинске војске, није сигуран колико ће Украјина моћи да задржи не само Донбас већ и друге кључне локације, попут Харкова и Одесе.

Сукоби у Донбасу називају се и "ратом изнуривањем", а Вуксановић је истакао да је реч о томе да у таквом сукобу побеђује она страна која може да издржи више и која може да нанесе више штете другој страни.

"Готово месец дана је трајала борба око Северодоњецка, док је, са друге стране, Лисичанск пао за недељу дана, што значи да потенцијално украјинска одбрана попушта и да све друге битне урбане битке могу да потенцијално падну много брже, под налетом руских снага", истакао је Вуксановић.

Додао је да Украјинци, уколико буду трпели овакве жртве, "неће имати много разлога за оптимизам".

"Све ће се одлучити на терену и на основу баланса снага ће се то конвертовати у дипломатски процес и у сам политички споразум, али као што сам рекао, мислим да господин Путин може да иде полако са овим поступком и то негде и говоре борбе у Донбасу у последња два месеца, где су руске снаге постепено и полако, али методично и систематично, наносиле огромну штету украјинским снагама и остваривале постепен напредак", нагласио је Вуксановић.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару