Читај ми!

Украјинска тајна служба: Ухапшен руски агент; Роскосмос објавио снимке "центара одлучивања"

Сто двадесет пети дан рата у Украјини. Руске снаге нападају у правцу Лисичанскa, Харкова и Славјанска, посебно на јужно предграђе и рафинерију нафте, саопштио је генералштаб Украјине. Најмање 18 људи погинуло у руском ракетном нападу на тржни центар у Кременчуку, тврди Кијев. Си-Ен-Ен, позивајући се на анонимни извор, објавио да ће САД најкасније ове недеље саопштити да су за Украјину купиле напредни одбрамбени систем.

Руска војска наставља ракетне нападе у источној Украјини. После заузимања Северодоњецка, све снаге усмерева на суседни Лисичанск, последње упориште украјинских трупа у Луганској области. Поново су гранатирани Харков и околина Одесе.

Погођен је тржни центар у којем је било више од хиљаду људи, каже украјински председник Володимир Зеленски, док је десеторо погинуло. НАТО најављује да ће седам пута повећати број војника за брзо деловање – на 300.000.

Савет безбедности Уједињених нација одржаће хитан састанак о Украјини.

Како преносе РИА Новости, хитан састанак СБ УН затражио је стални представник Украјине при тој организацији Сергеј Кисилица.

Украјинске власти позвале су становнике Лисичанска да хитно напусте град, због све интензивнијих напада руских снага. Пресечена је главна логистичка рута од Бахмута према Лисичанску. Друга, преко Северска, под сталним је ударом руске артиљерије. Воде се уличне борбе.

Начелник Луганске области Сергиј Гајдај каже да је ситуација у граду врло тешка. Тврди да је најмање осам цивила погинуло, а 21 је рањен у руском ракетном нападу док су узимали воду са резервоара. 

Руска хакерска група "Килнет" преузела је у понедељак одговорност за ДДОС сајбер напад на Литванију, рекавши да је то одговор на одлуку Вилњуса да блокира транзит робе на основу санкција ЕУ. 

Руско министарство одбране саопштава да је у јучерашњем ракетном нападу на Kијев погођена украјинска фабрика "Артем", у којој се производила муниција за ракетне системе. Москва тврди да су све четири руске ракете стигле до циља, демантујући Kијев да су погодили стамбену зграду.

"Кијев је покушао да пресретне руске ракете ПВО наоружањем стационираним у граду. Украјински системи С-300 и Бук-М1 испалили су више од десет ракета. Због неуспеха у координацији са радио-везом у урбаним срединама, украјински 'бук' оборио је две ракете система С-300. По свој прилици, један пројектил пао је на стамбену зграду", напомиње портпарол Игор Kонашенков.

Москва је осам грчких дипломата прогласила за персоне нон грата и дала им осам дана да напусте земљу.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је позвало грчког амбасадора да протестује због, како је назвало, "политике конфронтације Атине са Русијом, укључујући снабдевање оружјем и војном опремом режима у Кијеву".

Лидери Групе седам (Г7) најразвијенијих земаља света поручили су са данашњег самита у немачком граду Елману да ће наставити да пружају финансијску, хуманитарну, војну и дипломатску подршку Украјини и да ће бити уз ту земљу колико год буде потребно. 

Рат у Украјини, као највећа безбедносна криза у свету након Другог светског рата, главна је тема дводневног самита НАТО-а у Мадриду. На дневном реду је и нови Стратешки концепт Алијансе.

Финска и Шведска учествоваће на самиту као земље партнери. Претходно ће се лидери тих земаља састати с турским председником Ердоганом. Анкара и даље блокира њихово чланство у НАТО-у, тврдећи да пружају уточиште члановима Радничке партије Kурдистана. Анкара се неће придружити ни санкцијама против Русије.

Председник Русије Владимир Путин прихватио је позив Индонезије да у новембру учествује на самиту Г20 на Балију. Још није одлучено да ли ће отпутовати у Индонезију или ће учествовати у неком другом формату, саопштава Kремљ.

Иако су неки западни лидери негодовали због најављеног учешћа Путина, шефица Европске комисије Урсула фон дер Лајен не мисли да због тога треба бојкотовати самит.

уторак, 30. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару