Читај ми!

Животић: Није вероватно да би Русија предала Белорусији нуклеарно наоружање

Историчар Александар Животић, професор Филозофског факултета, каже за РТС да већих померања на целом фронту у Украјини нема, али да је карактеристика дешавања у последњих неколико недеља нешто интензивнији темпо у области Донбаса, пре свега на простору Северодоњецка.

Историчар Александар Животић, професор Филозофског факултета каже да је интензитет борбених дејстава у Украјини током последњих недеља мање-више на истом нивоу.

"Већих померања нема ако погледамо читав фронт, међутим оно што је карактеристика дешавања у последњих неколико недеља јесте нешто интензивнији темпо у области Донбаса, пре свега на простору Северодоњецка", истиче Животић.

Каже да је руска страна заузела Северодоњецк пре два до три дана, када су се преостале украјинске јединице повукле према Лисичанску.

"Руске снаге сада покушавају да блокирају град са више страна. Тренутно најинтензивније борбе су на јужном прилазу граду. Све то доста зависи и од руске концентрације војне моћи на том простору, али и од самог начина на који се украјинска страна определила да брани тај простор", наводи Животић.

Објашњава да је Лисичанск лакше бранити од Северодоњецка, пошто се ради о граду који је са друге стране реке и који се налази на већој надморској висини.

Професор Животић истиче да су украјинске снаге на том простору ангажоване већ дуже време и да су у приличној мери истрошене, али каже да је питање и какав је офанзивни потенцијал руске армије, пошто се већ ушло у пети месец ратовања.

"Самит Г7 под утицајем дешавања на истоку Европе"

Када је у питању састанак Владимира Путина и Александра Лукашенка и најаве да би свет могао да добије још једни земљу са нуклеарном бомбом, пошто је Путин најавио да ће послати Белорусији ракетни систем"искандер-М" који може да испаљује и конвенционалне и нуклеарне ракете, професор Животић каже да није вероватно да би Русија предала Белорусији нуклеарно наоружање, поготово уз чињеницу да се пре више од 25 година Белорусија одрекла статуса нуклеарне силе.

"Ракетни систем 'искандер' јесте конструисан тако да може да користи конвенционално и нуклеарно наоружање, али чак и када би се десило нешто тог типа, то би засигурно било под строгом руском контролом", наглашава Животић.

Истиче да је важнија одлука да се пређе на виши степен интеграције између Русије и Белорусије, уз заједничко опредељење за јачање савеза и руске испоруке конвенционалних модела наоружања.

Животић каже да се отварају многа питања, али да преовлађује став да Белорусија за сада неће ући у сукоб.

Напомиње и да је актуелни самит земаља Групе 7 под великим утицајем дешавања на истоку Европе и да Г7 тражи нове начине деловања на истоку и нове начине како ће парирати све снажнијем утицају Кине.

Цело гостовање професора Александра Животића у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

уторак, 30. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару