Читај ми!

Гувернер Луганскa: Деведесет одсто области у рукама руске војске; Зеленски: Најтежа зима пред нама, без извоза гаса и угља

Сто пети дан рата у Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров састао се са турским колегом Мевлутом Чавушоглуом и изјавио да Кијев мора да деминира воде око лука, да би се решио проблем извоза житарица. Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је да је пред том земљом најтежа зима и да неће продавати гас и угаљ иностранству. Више од 1.000 украјинских војника, који су се предали у Маријупољу, послато је у Русију ради истраге, рекао је извор из руских власти.

Руске снаге, након кратког застоја, поновно су у налету. Шаљу још војника како би заузео цео Северодоњецк. Иако је руских снага више и имају више оружја, украјински борци тврде да су ојачали своје позиције у граду, где трају жестоке уличне борбе.

Из Кијева поручују да су изгубили превише људи да би уступили своју територију, зато застој на бојном пољу није опција. Украјински војници које се боре у Донбасу нису задовољни наређењима војног врха.

Сергеј Шојгу тврди да руска војска контролише већи део Доњецке и 97 одсто територије Луганске области, укључујући и градове Красни Лиман и Свјатогорск и 15 насеља.

У Москви кажу да су у украјинским лукама Бердјанск и Маријупољ уклоњене мине и да су спремне да наставе са испоруком житарица. Неизвесно је када ће бити настављен извоз из Одесе.

О том проблему и безбедности пловидбе у Црном мору, телефоном су разговарали министри одбране Русије и Турске. У Кремљу подсећају на изјаву Владимира Путина да Украјина прво треба да очисти од мина све прилазе морским лукама.

Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) саопштила је да су детектори зрачења у зони искључења око угашене украјинске нуклеарне електране у Чернобиљу поново на мрежи, први пут откако је Русија окупирала ту област, истичући да су нивои радијације су нормални.

Да ће тешке санкције Запада изазвати негативне ефекте и уназадити руску економију и војне капацитете, убеђен је немачки канцелар Олаф Шолц. Његову посету Вилњусу, искористили су лидери Литваније, Летоније и Естоније да позову на јачу војну присутност НATO-а у балтичким земљама.

Велика Британија остаје на челу земаља које пружају подршку Украјини. Спремни су да уведу нове санкције.

Премијер Борис Џонсон, који је преживео гласање о неповерењу, каже да Зеленски не сме да прихвати лош мировни споразум и да свет мора да избегне било који исход у којем би деловало да се руска агресија исплатила.

среда, 31. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару