Читај ми!

Чланице НАТО-а се договориле да не шаљу тенкове Украјини?

Немачке власти тврде да у оквиру НАТО-а постоји "неформални" договор да се Украјини не испоручују тенкови западне производње, јер би то Русија могла да дочека као провокацију. Неки мисле да је то само изговор.

Чланице НАТО-а су незванично договориле да не испоручују на своју руку борбене тенкове Украјини западне производње, тврде немачке Социјалдемократе (СПД) које предводе владајућу коалицију.

Како је рекао посланик СПД-а задужен за питања одбране Волфганг Хелмих, договор је неформалан, јер НАТО ионако нема своје оружје које би испоручио, већ то чине чланице. Али, за сада се све чланице НАТО-а придржавају тог наводног договора, кажу у СПД.

Ове тврдње су у Немачкој дочекане у атмосфери ужарених расправа о томе да ли Берлин треба да пошаље додатно тешко наоружање за одбрану Украјине.

До сада је Немачка обећала хаубице и тенкове типа "гепард",  али то су дефанзивни противваздушни тенкови. Такође, Берлин шаље модерније тенкове Словенији како би ова Украјини уступила старе тенкове совјетског типа.

Посланик СПД-а Хелмих тврди да је о том договору чланица НАТО- средином маја обавестио Одбор немачког парламента задужен за одбрану.

Оптужбе из опозиције

Договор, чије постојање извори из Владе потврђују немачкој агенцији ДПА, погађа и немачке тенкове типа "леопард". Произвођачи су већ тражили од Владе дозволу да их извезу у Украјину, али је још нису добили.

Како су извори рекли за ДПА, циљ је да се смањи ризик директног војног судара Русије и НАТО-а. У Берлину постоји бојазан да би Москва испоруку офанзивних тенкова или борбених авиона западне производње могла да тумачи као објаву рата.

Наводни договор у оквиру НАТО-а је пикантан, јер је немачки парламент недавно убедљивом већином усвојио закључак у којем се Влада позива да у што већем обиму наоружава Украјину тешким оружјем.

У редовима опозиционих Демохришћана тврде да посланици нису имали појма о том наводном договору НАТО-а и оптужују власти за "јавашлук".

"Или се, а то би тек био скандал, немачки Бундестаг и јавност помоћу увек нових псеудо-објашњења воде жедни преко воде како би се замаскирала стратегија одуговлачења (при наоружавању Украјине)", рекао је Јохан Вадепфул, заменик шефа посланичке групе Демохришћана.

Они од почетка пребацују Влади канцелара Шолца да је неодлучна или превише блага према Кремљу.

Сумње у постојање договора

Томас Виголд, новинар који се бави безбедносним темама, рекао је за јавни сервис АРД да једино из Немачке чујемо о постојању таквог договора у оквиру НАТО-а. Додуше, додао је, ниједна земља још није испоручила тенкове западне производње Украјини.

"Повод што се у Немачкој тако огорчено расправља је што наменска индустрија има старије моделе тенка 'леопард' и које би могла да припреми за испоруку", додаје он.

Из централе НАТО-а у Бриселу кратко је саопштено да је "испорука оружја национални задатак" сваке чланице. Постојање договора није ни потврђено ни демантовано.

Немачки јавни сервис ЗДФ доводи у сумњу тврдње Социјалдемократа, наводећи да је незамисливо да би Пољска и балтичке државе пристале на договор којим се забрањује испорука неког оружја Украјини.

Такође, ЗДФ подсећа да су Сједињене Државе и друге земље већ испоручивале или најавиле да ће испоручити лако оклопно возило М113. Иако је у питању транспортер, он може да се наоружа топом од 25 милиметара, а то је већи калибар од немачког лаког тенка "мардер" који Берлин одбија да испоручи.

среда, 31. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару