Читај ми!

Самит САД – АСЕАН прошао без осуда напада Русије на Украјину

Упркос позивима америчког председника Џоа Бајдена да земље југоисточне Азије заузму чвршћи став по питању рата у Украјини, специјални самит САД–АСЕАН завршен је без осуде руске инвазије на Украјину, што је знак геополитичких сложености у региону док америчка администрација настоји да се прошири коалиција против Москве изван Европе.

У саопштењу са Самита наводи се да АСЕАН наставља да "потврђује поштовање суверенитета, политичке независности и територијалног интегритета Украјине као и других држава".

Апелује се и на хитан прекид непријатељстава и поштовање повеље УН и међународног права, преноси Глас Америке.

Удружење земаља Југоисточне Азије (АСЕАН) избегло је јавну критику руске инвазије јер функционише консензусом, а погледи на ситуацију у Украјини се разликују унутар блока, који укључује земље са дубоким економским и војним односима са Москвом, као што су Мјанмар, Вијетнам и Лаос, али и Сингапур, који је једини у групи увео санкције Русији, као и Индонезију, Малезију и Тајланд, које теже неутралности.

У свом обраћању на самиту председник САД није ни поменуо инвазију на Украјину, већ је рекао да сви траже Индо-Пацифик који је слободан и отворен, стабилан и просперитетан, отпоран и безбедан, мислећи на стратегију своје администрације која је усмерена на одговор на изазове које представљају све већи економски утицај и војска Кине.

Администрација разуме да су земље АСЕАН витални партнери у њеном регионалном ривалству против Кине и није вољна да погорша односе са њима због изјаве о руској агресији, нагласила је професорка политичких наука на Велсли колеџу Стејси Годард.

"У основи, већина земаља АСЕАН на инвазију гледа као на далеки сукоб, због чега не вреди заузимати став", рекао је стручњак за југоисточну Азију при америчком Институту за мир Брајан Хардинг.

Расправа о Украјини иза затворених врата

Амерички званичници су истакли да је Украјина високо на дневном реду самита, али ти разговори нису објављени у јавности.

"Не позивате осам гостију да лете преко пола света да би им било непријатно пред гомилом камера", рекао је виши сарадник за југоисточну Азију у Центру за стратешке и међународне студије Грегори Полинг.

Директор студија на Квинси институту за одговорну државу Саранг Шидоре тврди да Бајденов уступак Русији са АСЕАН-ом показује да његово уоквиривање глобалне битке између "демократија против аутократија" наилази на одзив код мало кога у региону.

"САД би требало да прошире свој утицај кроз самоуверену геоекономску стратегију, уместо што покушавају да геополитички искључе друге играче", додао је Шидоре.

Индонежански председник Џоко Видодо, ротирајући председник Групе 20, одолео је притисцима да се Путин искључи са самита у новембру, којем би требало да буде домаћин на Балију, упркос претњи бојкотом који је стигао од Бајдена и других западних лидера.

Одлазећа секретарка за штампу Беле куће Џен Псаки одбила је да одговори на питање Гласа Америке да ли је Бајден притискао Видода да повуче позив Путину, поновивши само да Бајден остаје при свом ставу да самит Г-20 "не би требало да буде као иначе".

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару