Читај ми!

Да ли после гасне, Европи прети и нафтна криза

Више цене гаса, због украјинско-руских санкцијиа и контрасанкција, погурале су и цену нафте - барел поново досеже и 110 долара. На пумпама у Србији и у наредних седам дана остају исте цене деривата. А из Брисела поручују да у понедељак очекују договор и о нафтном ембаргу Русији. Ипак, неизвесност око снабдевања гасом европских потрошача расте.

Ове седмице челници Брисела су на дипломатској турнеји у земљма чланицама које траже изузеће од забране увоза руске нафте. Сагласности још нема, па се разговори настављљају и током викенда како би предлог нафтног ембарга Русији, у понедељак поново био на дневном реду Савета министара спољних послова Уније.

"Сигуран сам да ћемо имати споразум. Овај споразум нам је потребан и имаћемо га јер морамо да се ослободимо зависности од нафте од Русије. Морамо да разумемо специфичне околности сваке од 27 држава чланица", рекао је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.

А на релацији Хелсинки-Москва гасне варнице. Кремљ писање медија да ће гасне славине заврнути и финским суседима, назива лажним вестима.

Финска поручује да је спремна за обуставу увоза руског гаса јер покрива само пет одсто потреба за енергијом. Бугаска, која увелико троши залихе јер је без руског гаса готово месец дана, тврди да је нашла земену.

"Успели смо да испреговарамо веома добре цене са Сједињним Америчким Државама, много ниже од оних на европском тржишту, али добра вест је да ћемо моћи да добијемо пуне количине азербејџанског гаса пре него што се интерконекција заврши - 1. јула", каже председник Владе Бугарске Кирил Петков.

Стручњаци оцењују да укарјинско-руске санкције и контрасанкције само штете европским потрошачима. Доток руског гаса украјинским гасоводом је смањен, а потпуно обуствљен гасоводом "Јамал" а треба покрити и текућу потрошњу и пунити складишта за зиму.

"Све ово практично није енергетика, све је ово апсолутно политика где једни дугима, утук на утук, праве штету Европи врло велику. Дакле Европи треба гаса. Украјина не видим разлога зашто је то прекинула, Русија дала као неку контрамеру, тако да то нема везе са енергетиком и са економијом", сматра Војислав Вулетић из Удружења за гас Србије.

Следећа седмица је кључна, јер пристижу рачуни за гас које треба платити у рубљама. А на финасијском тржишту руска влута бележи максималне вредности у односу и на долар и на евро.

среда, 31. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару