Читај ми!

Спас преко пољске границе, како мигранти живе у Лублину

Од почетка сукоба Украјину је напустило око 5,8 милиона људи. Највише почетком марта, али и даље сваког дана на хиљаде људи напусти Украјину. Већина је спас од рата потражила преко пољске границе.

Данашња слика на овом граничном прелазу када је реч о броју Украјинаца који улазе у Пољску, подсећа на ону пре 24. фебруара. Изненађује ситуација у супротном смеру - 15 километара дуга колона аутомобила који чекају да из Пољске изађу.

"Ове колоне су због тога што су у Украјини променили закон и умањили царине и порезе за увоз возила. Има и оних који долазе у Пољску у велике набавке хране и свега другог што им је потребно у Украјини", наводи командант граничне полиције прелаза Дорохуск потпуковник Славомир Гонтаж.

Из правца Украјине већ неколико дана нема редова и гужви. Зато је на прелазу само неколико волонтера и један пункт за помоћ. Из граничне полиције кажу да нису сигурни да ли је оваква слика затишије пред буру, али, поручују, ако талас поново крене, спремни су.

Дорохуск је један од четири гранична прелаза у региону Лубелски. У ту област која са Украјином дели 300 километара границе, од почетка сукоба ушло је више од милион људи. Већини је то била само транзитна рута ка другим европским градовима, док је њих око 50.000 решило да мирнија времена и крај рата сачека у највећем граду овог пограничног региона - у Лублину.

Некима су домове пружили грађани Лублина, други су изнајмили станове. Више од две хиљаде деце кренуло у школе у том граду. Настја, Влад и Жења са још педесатак другара из различитих делова Украјине свакодневно у посебним одељењима средње економске школе уче пољски.

Кажу да им није тешко да уче пољски јер личи на украјински и руски.

"Из мог разреда у Украјини 10-оро другара је дошло у Пољску, али смо сви у различитим областима. Овде ми је добро, али планирам са породицом да се вратим у Иванофранковск", поручује једно од деце које похађају школу у Пољској.

Део школараца одлучио је и да онлајн похађа школе у Украјини. Најмлађи основци углавном желе да крену у редовна одељења, са пољском децом.

"У тим групама помажу учитељи из Украјине. У Лублину, њих 52-је запослено и они раде у разредима где су украјинска деца. За сада имају уговоре на три месеца", објашњава просветна инспекторка Тереса Мишук.

Због великог прилива ђака из Украјине, невладине организације упозоравају да је потребно убрзати превођење литературе и прилагођавање школског програма.

среда, 31. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару