Читај ми!

Нове америчке санкције, Г7 најавила јачу изолацију Русије; Прва дама САД и канадски премијер у посети Украјини

Седамдесет четврти дан рата у Украјини. Прва дама САД Џил Бајден стигла је у ненајављену посету Украјини. Челници СЗО у Кијеву саопштили да прикупљају доказе за могуће ратне злочне у вези са здрaвственим установама у Украјини. Москва и Кијев објавили крај евакуације цивила из "Азовстаља". Руско Министарство одбране тврди да је код Харкова уништила војну опрему послату из ЕУ и САД. УН: Број избеглица из Украјине прешао 5,8 милиона.

Прво Кијев па онда Москва објавили су крај евакуације цивила из челичане "Азовстаљ" у Маријупољу. Руска страна наводи да је укупно 51 особа спасена од почетка тродневне операције у четвртак – 18 мушкараца, 22 жене и једанаесторо деце.

Више од 44.000 избеглица напустило је Украјину у протекла 24 сата, што је од почетка војних активности Русије у овој земљи укупно око 5,8 милиона, саопштио јe Високи комесаријат Организације уједињених нација за избеглице (УНХЦР).

Руско Министарство одбране тврди да је код Харкова ракетама "искандер" уништила војну опрему послату из ЕУ и САД.

Портпарол Министарства одбране Русије Игор Конашенков саопштио је и да су руске снаге, између осталог, неутралисале украјинске авионе на аеродромима у Одешкој, Арциској и Вознесењској области.

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је да прикупља доказе за могућу истрагу о наводним ратним злочинима руских снага у вези са нападима на здравствене установе у Украјини.

СЗО је, како наводи Мајк Рајан, директор тог тела УН за хитне случајеве, документовала 200 напада на болнице и клинике у Украјини. Истакао је да сваки такав напад представља ратни злочин.

Прво саопштење Савета безбедности УН о Украјини

Савет безбедности УН издао је своје прво саопштење о рату у Украјини, уз уздржавање од употребе речи "рат", "сукоб" или "инвазија".

У саопштењу се "изражава дубока забринутост у вези са одржавањем мира и безбедности Украјине" и изражава се "снажна подршка" генералном секретару Антонију Гутересу у тражењу мирног решења "спора".

Амерички председник Џо Бајден одобрио је нови пакет војне помоћи Украјини који ће обухватити додатну артиљеријску муницију, радаре и другу војну опрему вредну 150 милиона долара.

Истакао је да је том испоруком, његова администрација "скоро исцрпла" средства која је одобрио Конгрес САД за Украјину у марту и позвао конгресмене да брзо одобре нову помоћ у вредности од 33 милијарде долара.

среда, 31. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару