Читај ми!

Ракетни напад у Лавову, делови града без струје; Наставља се борба код "Азовстаља", украјински борци тврде да су руске трупе упале у фабрику

Шездесeт девети дан рата у Украјини. Москва тврди да су украјинске трупе у челичани "Азовстаљ" искористиле примирје да заузму борбене положаје, па je руска војска одговорила артиљеријом и авијацијом. Наводе и да су оборили ракету "Точка У" у Черниговској области. Преко "Јамал-Европе" поново тече гас ка Пољској. Словачка тражи изузеће од могућег ембарга ЕУ на нафту из Русије. Украјинци нису спремни да дају део територије Русији зарад окончања рата, поручује украјински председник Володимир Зеленски.

Градско веће Маријупоља најавило је за данас евакуацију цивила уз подршку Уједињених нација и Црвеног крста, наводи се на Телеграм налогу Градске куће.

Председник Украјине Володимир Зеленски рекао је да се наставља операција евакуације људи из Маријупоља, а да се 3. маја се очекује кретање хуманитарних коридора из Бердјанска, Токмака и Василовке у региону Запорожја, преноси Укринформ.

Министри Европске уније надлежни за развој и снабдевање енергетским ресурсима осудили су руску корпорацију Гаспром због обуставе испоруке гаса Пољској и Бугарској, саопштила је француска министарка за еколошку транзицију Барбара Помпили на конференцији за новинаре у Бриселу.

"Током састанка министри су потврдили јединство и солидарност свих земаља ЕУ пред новим изазовима. Пре свега, сви најоштрије осуђујемо једнострану одлуку Гаспрома да обустави испоруке гаса Пољској и Бугарској", рекла је Помпили.

Украјинци нису спремни да део своје територије дају Русији зарад окончања рата, пошто се "Кремљ ту неће зауставити и кренуће у нову агресију за две до три године", изјавио је украјински председник Володимир Зеленски у интервјуу за грчки јавни сервис ΕРΤ.

Председник САД Џозеф Бајден "волео би да посети Украјину", али тренутно за то не постоји план, рекла је портпаролка Беле куће Џен Псаки, након што је председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси изненада посетила Украјину током викенда.

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да санкције уведене Русији због напада на Украјину неће бити укинуте док Москва не постигне мировни споразум са Кијевом и додао да је на Украјини да одлучи какав мир жели.

Немачки министар економије Роберт Хабек изјавио је да је чуо различита мишљења о ембаргу на увоз руске нафте и да неке земље нису спремне за такав корак.

Према његовим речима, Немачка ће моћи да преброди ембарго ЕУ на увоз руске нафте до краја ове године, мада би прекид куповина могао да доведе до несташице.

Локални гувернер Максим Марченко изјавио је на Телеграм каналу да је ракетиран лучки град Одеса на југозападу Украјине.

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да је Будимпешта вратила амбасаду из Лавова у Кијев, јер се безбедносна ситуација у главном граду Украјине побољшава. Министарка спољних послова Шведске Ан Линде саопштила је на Твитеру да ће та земља у среду поново отворити амбасаду у Кијеву.

Према подацима УНХЦР-а Украјину је од почетка рата напустило пет и по милиона људи.

Како наводи ова агенција Уједињених нација, статистика је састављена од података из различитих извора, углавном од граничних власти.

среда, 31. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару