Читај ми!

Петков: Ово је уцена, разматрамо уговоре са "Гаспромом" и транзит гаса за Србију и Мађарску

"Гаспром" је саопштио да је потпуно обуставио испоруке гаса Пољској и Бугарској, пошто су те земље одбиле да плаћају гас у рубљама. Пољске и бугарске власти поручиле су да прекид испоруке представља кршење уговора. Истовремено, Мађарска најављује да ће платити гас у "Гаспромбанци", према предлогу Москве, и да испорука у ту земљу није угрожена.

Компанија "Гаспром" поручила је да ће снабдевање Пољске и Бугарске руским гасом бити заустављено, све док не буду извршене уплате у рубљама.

"Гаспром", који је јуче обавестио пољску и бугарску гасну компанију да им од данас неће испоручивати гас, упозорава да би и транзит преко тих земаља могао да буде прекинут, ако би дошло до нелегалног извлачења гаса.

Када је реч о снабдевању других корисника, "Гаспром" је истакао да снабдева Европу гасом преко Украјине у складу са захтевима европских потрошача, али да је потражња мања него претходног дана.

Са друге стране, пољска државна гасна компанија ПГНиГ потврдила је да су испоруке заустављене и да то представља кршење уговора.

"Прекид испоруке гаса је кршење уговора и ПГНиГ задржава право да тражи одштету, и искористиће свa доступна уговорна и правна средства за то", саопштила је та компанија и додала да њени клијенти и даље добијају гас у складу са својим потребама.

Бугарски премијер Кирил Петков изјавио је да је заустављање испоруке руског гаса уцена.

Додао је да Бугарска тренутно разматра све своје уговоре са "Гаспромом", укључујући и транзит руског гаса за Србију и Мађарску, јер "једнострана уцена није прихватљива". 

Пренео је да му је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла да је кршење уговора за које је одговоран "Гаспром" проблем целе Уније и да ће ЕУ имати заједнички одговор.

И бугарски министар енергетике Александар Николов рекао је да је та земља платила испоруке за април и да би прекид снабдевања био кршење актуелног уговора.

Николов је оценио и да руски предлог за плаћања гаса у рубљама представља значајан ризик за Бугарску.

Рекао је да ће Бугарска поштовати став Европске комисије, која је позвала земље ЕУ да не плаћају гас у рубљама.

"Све трговинске и законске обавезе се поштују, и јасно је да се у овом тренутку природни гас користи као политичко и економско оружје у садашњем рату", сматра Николов.

Фон дер Лајен: Неоправдан и неприхватљив потез Русије

Званичници Европске уније воде хитне преговоре о гасу након одлуке Русије, изјавила је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Шефица ЕК је рекла је да одлука "Гаспрома" представља "још један покушај Русије да користи гас као инструмент уцене", објављено је на сајту ЕК.

Фон дер Лајенова је, критикујући оштро поступак Москве на састанку Групе за координацију гаса који је у току, рекла да је то "неоправдан и неприхватљив", потез који показује "непоузданост Русије као снабдевача гасом".

Додала је да је 27 земаља региона спремно да издржи обуставу руских испорука гаса.

"Државе чланице су направиле планове за ванредне ситуације управо за такав сценарио и ЕК ради са њима у координацији и солидарно. Планирамо координисан одговор ЕУ. Такође ћемо наставити да радимо са међународним партнерима како бисмо обезбедили алтернативно снабдевање гасом", рекла је Урсула фон дер Лајен.

Мађарска: Платићемо гас у "Гаспромбанци"

Истовремено, мађарски министар иностраних послова Петер Сијарто изјавио је да испорука гаса тој земљи преко Бугарске није угрожена.

"Желим да уверим све да прекид испоруке гаса Бугарској не значи застој у транзитном снабдевању преко те земље", написао је Сијарто на својој Фејсбук страници.

Напоменуо је да наредни рачун за руски гас доспева 22. маја, и да ће Мађарска уплату обавити у еврима у "Гаспромбанци", где ће тај износ бити претворен у рубље.

Руски предлог за плаћање гаса – кршење санкција ЕУ или не

Председник Русије Владимир Путин у марту је издао декрет којим се предлаже купцима руских енергената да отворе рачуне у "Гаспромбанци" за плаћање у еврима или доларима, који би потом били конвертовани у рубље.

ЕК је раније овог месеца саопштила да се испуњавањем одредаба које је наметнула Москва ризикује кршење санкција ЕУ због рата у Украјини, јер се практично извршењем уплата у страној валути руској банци, која их потом конвертује у рубље, страна валута ипак ставља у руке руским властима.

Међутим, у новом саветодавном документу који је послат државама чланицама, Комисија поручује да предлог Москве нужно не спречава спровођење плаћања за гас који би био у складу са санкцијама ЕУ.

Заменик председника Савета за националну безбедност Русије Дмитриј Медведев упозорио је потом да Европа неће издржати ни недељу дана без руског гаса.

четвртак, 01. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару