Читај ми!

Шведска и Финска у НАТО-у, неизбежност или нови окидач у руском комшилуку

Окидач за специјалну операцију, како је руски председник назвао напад на Украјину, била је њена жеља да уђе у НАТО. Исту намеру сада показују још неке руске комшије. Пре свега Шведска и Финска.

Ако би Финска ушла у Северноатлантски савез, копнена граница НАТО-а са Русијом, удвостручила би се на 2.600 километара. Шведски и фински војници већ су учествовали у операцијама Алијансе у Авганистану. Од 2015. обе земље блиско сарађују и са САД у опремању и обуци војника.

"У току су разговори владе и парламентарних странака о анализи нове безбедносне политике, који се морају завршити до 31. маја. Можда буду готови и раније", истиче Магдалена Андерсон, премијерка Шведске.

Хелсинки најављује да ће о чланству одлучити у наредних неколико недеља.

"Разлика између статуса партнера и члана врло је јасна и остаће таква. Не постоји други начин да се добију безбедносне гаранције осим кроз заједничку одбрану коју НАТО гарантује чланом 5", напомиње Сана Марин, премијерка Финске .

Санкт Петербург је од Финске удаљен тек 150 километара.

"Озбиљно бисмо ојачали копнене снаге и ПВО, распоредили бисмо знатне поморске снаге у водама Финског залива. У том случају више неће бити могуће говорити о било каквом ненуклеарном статусу Балтика - равнотежа мора да се успостави", каже заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев.

Порука стиже и из седишта НАТО-а у Бриселу - обе земље су спремне да приступе, због, кажу, дугогодишње успешне сарадње.

"И Финска и Шведска су неформално неутралне, не постоји нити један закон нити међународни споразум који њих обавезују да оне буду неутралне државе. Треба нагласити да су од 2014. године обе државе ојачале своју сарадњу са НАТО-ом, ово је уствари само фомализација и прелазак на неки виши ниво од оног који тренутно имају", указује Игор Новаковић, директор истраживања Центра за међународне и безбедносне послове ИСАЦ фонд.

Александар Митић, научни сарадник у Институту за међународну политику и привреду сматра да је са друге стране јасно да је за Руску федерацију свако ширење фронта, а сада се, додаје, већ може говорити о фронту, јер ако постоји један тотални хибридни рат који се води против Руске федерације може да се каже да би ширење границе НАТО-а, односно дуплирање те границе значило итекако велики безбедносни изазов за Руску федерацију.

И Шведска и Финска су чланице Европске уније од 1995. године. Шведска у ратове није улазила од Шведско-норвешког рата 1814. године, када је прихватила политику неутралности, док је Финска неутрална од 1948. године.

четвртак, 01. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару